• Над 4000 малки и средни предприятия ще бъдат финансирани

    Над 4000 малки и средни предприятия ще бъдат финансирани

    След като Европейският инвестиционен фонд подписа първите пет гаранционни споразумения по Инициативата за малки и средни предприятия, над 4000 малки и средни компании ще получат заеми с по-ниски лихви.

    Над 4000 малки и средни предприятия ще бъдат финансирани

    След като Европейският инвестиционен фонд подписа първите пет гаранционни споразумения по Инициативата за малки и средни предприятия, над 4000 малки и средни компании ще получат заеми с по-ниски лихви. Уникредит Булбанк, Прокредит банк, Обединена българска банка, Райфайзенбанк и СИБАНК ще отпуснат общо 385 млн. евро кредити на фирмите. Това е почти две трети от предназначените 600 млн. евро, които ще бъдат предоставени по инициативата.

    Процедурата беше открита през май 2016г., а споразуменията с банките са първите подписани. Общо 102 млн. евро ще получат финансовите институции под формата на гаранции, това ще позволи активно да кредитират малки и средни предприятия, както стартиращи фирми и макропредприятия.

    Тази инициатива на Еропейската комисия за малки и средни предприятия чрез програма „Хоризонт 2020“  е съвместен финансов проект на Европейската инвестиционна банка и българското правителство. Заемите ще могат да се отпускат за срок от 2 до 20 години. Максималната сума на един кредит може да бъде около 5 млн. евро. Това е първата работеща оперативна програма в България, която се контролира от национална институция.

     

    УниКредит Булбанк Европейският инвестиционен фонд Прокредит банк Обединена българска банка Райфайзенбанк СИБАНК

    Оценка на новината

    0