• Успешния бизнес на Йордан Дъбов - Dabov Specialty Coffee

    Успешния бизнес на Йордан Дъбов - Dabov Specialty Coffee

    Йордан Дъбов е собственик на семейната фирма „Мира Мар 08“, известна с марката Dabov Specialty Coffee.

    Успешния бизнес на Йордан Дъбов - Dabov Specialty Coffee

    Йордан Дъбов е собственик на семейната фирма „Мира Мар 08“, известна с марката Dabov Specialty Coffee. Той твърди, че пекарите на кафе в страната са над 100, но само една пекарна пече Specialty Coffee.

    Дъбов е завършил консерваторията в Прага, той е джазов музикант и свири на тромпет. През 2007 г. навлиза в кафе бизнеса, когато завършва първия си курс за баристи. Тогава и нараства страстта към кафето, от хоби се превръща в бизнес. Фирмата „Мира Мар 08“ започва с дистрибуция на кафе. Тя налага свой бранд – Gourmet Coffee. Поради интереса на клиентите които настоятелно уточнявали, че това е кафето на Дъбов, те решават да променят търговската марка на  Dаbov Specialty Coffee.

    Фабриката, в която се пече кафето се намира в София и е с капацитет около 15 тона на месец. Тя разполага с модерно складово помещение, което осигурява необходимите условия. Във Фирмата са инвестирани над 1 млн. лв. за машини, помещения и уреди, а с подкрепата на JEREMIE е осъществено последното модернизиране на технологи, което е на стойност 200 хил. лева.

    Също така под собствената марка Delimarte компанията на Дъбов внася и висок клас чай, който предлага на над 300 партньори. Семейната фирма е вносител на аксесоари за баристи и част от дейността й е свързана с обучение на баристи.

    Данните в търговския регистър за 2015 г. показват, че приходите от оперативната дейност на фирмата са 920 хил. лв., а печалбата 167 хил. лв.

    Дъбов споделя, че акцент в дейността на компанията са „специалните кафета“ като това не е просто разговорно определение, а най-бързо разрастващия се сегмент в кафе индустрията.

    Кафетерията Dabov Specialty Coffee е открита преди година и половина в столичната улица „Любен Каравелов“. Там може да се насладите на вкуса на едно от най-добрите кафета в света.

    Йордан Дъбов е член на дегустаторското жури в Cup of Excellence, това е единствения международен конкурс, който всяка година избира и оценява топ кафетата.  Конкурса се организира всяка година в 11 държави. Целта му е  фермерите да получат справедлива цена за труда и усилията, които са положили за отглеждането на качествена суровина.

    Освен сертифицираните кафета от Cup of Excellence, българската фирма купува кафета, които са получили над 84 точки по скалата за оценяване на Европейската асоциация за специално кафе – SCAE.

    Кафетерията на Йордан Дъбов в Лондон вече е факт, в резултат от партньорски проект. Плановете за развитиетона фирмата са до края на годината да се отвори друга кафетерия в Мадрид.

    Мира Мар 08 Dabov Specialty Coffee Delimarte Cup of Excellence

    Оценка на новината

    0