• 70% от разходите на общините са отишли напразно

    70% от разходите на общините са отишли напразно

    Според данни на ИПИ, около 3,5 млрд. лв или цели 70% от разходите на общините са отишли напразно. Данните обхващат периодът 2011-2015г. и засягат 83 общини.

    70% от разходите на общините са отишли напразно

    Според данни на ИПИ, около 3,5 млрд. лв или цели 70% от разходите на общините са отишли напразно. Данните обхващат периодът 2011-2015г. и засягат 83 общини. Интересното е, че процентът на нарушенията в харчовете на местната власт е в пъти по-голям от този на централната власт.

    Като провал се определят изразходвани средства за цели, които не са постигнати, но и необосновани харчове, както и лошо управление на имуществото. Около 25% от харчовете са със спорен успех и само 5% са били оправдани и са реализирани определени цели.

    Очаквано, основните проблеми се срещат най-вече при управлението на бюджета, възлагането на обществени поръчки и разпореждането с имуществото на общините. Понякога неспособността на местните администрации да изпълняват ефективно дадени дейности произтичат от липса на финансиране или капацитет, недостатъчни стимули или пък недобро планиране. В други случаи обаче, спокойно може да се говори за корупция и преследване на лични облаги. Така, близо 2/3 от общинските разходи е провал, а любопитното е, че около 1/4 от тях са сигнализирани в прокуратурата, заради съмнения за престъпления.

    Данните на НСИ са тревожни и показват, че са необходими сериозни мерки за подобряване на работата на общинските администрации. Неефективното харчене може да бъде ограничено, чрез повече контрол и прозрачност на публичните средства.

    Общини Разходи ИПИ

    Оценка на новината

    0