• ТВ 7 спира излъчване до дни

    ТВ 7 спира излъчване до дни

    Съветът за електронни медии (СЕМ) отне лиценза на телевизията, която е в несъстоятелност от май тази година

    ТВ 7 спира излъчване до дни

    На заседанието си вчера (13.09) Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да отнеме лиценза на телевизиите ТВ7, Нюз 7 и детския канал Супер 7.

    Предложението е на един от новите членове на регулатора Бетина Жотева. Тя е журналист, телевизионна водеща и говорител на МВнР в периода 2007 г. - 2010 г. Жотева бе номинирана за член на Съветът за електронни медии от президента Росен Плевнелиев.

    Поради финансови затруднения в края на миналата година ТВ7 бе свален от цифровия мултиплекс, тъй като не може да си позволи таксата за ефирно излъчване. С днешното решение на медийния СЕМ трябва да бъде прекратено и ефирното му излъчване. Това трябва да се случи в момента, в който ТВ7 получи писмото от регулатора, т.е. вероятно до няколко дни. 

    За отнемането на лиценза са гласували четирима от общо петима членове на медийния регулатор: Мария Стоянова, Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова. Против е гласувал Иво Атанасов. "За мен решението е прибързано. Казусът ТВ7 е объркан и СЕМ трябваше процедурно да е сигурен, че постъпва правилно. Не е спазен медийния закон, според който лиценз се отнема при две поредни имуществени санкции за едно и също нарушение на Закона за радиото и телевизията", каза Атанасов.

    Още през май тази година стана известно, че ТВ7 излъчва в нарушение на програмната си лицензия, издадена от СЕМ. В регистъра на медийния регулатор е записано, че каналът е с политематичен профил. В програмните намерения заявени пред регулатора е предвидено да има новини и актуални предавания, сутрешен блок, детски и развлекателни програми. По ТВ7 такива не се излъчват от достатъчно дълго време, за да има повод СЕМ да излезе със становище за случващото се в канала и при установяване на нарушения на закона за неспазване на програмната лицензия да я отнеме.

    Председателят на СЕМ Мария Стоянова мотивира отнемането на лиценза на ТВ7 със създаване на справедлива и конкурентна среда за медиите. По думите й не е коректно един играч да привлича нови реклами за сметка на старо съдържание в ущърб на другите играчи на телевизионния пазар, които инвестират средства в нова продукция. По думите й пазарът в България е малък и труден и модели на съществуване като този на TV7 вредят на бизнеса. Каналите са и длъжници на СЕМ. Стоянова посочи, че ТВ7 и Супер 7 дължат по пет хиляди лева лицензионна такса на регулатора за 2016г. Нюз 7 дължи такса от 2500 лв. за 2015 и пет хиляди лева за 2016г.

    Съдът за ТВ7

    През май тази година ТВ7 бе обявена в несъстоятелност. В телевизията беше назначен временен синдик - Иво Георгиев , а за начална дата на фалита е посочена 31.12.2015 г. Това стана ясно от от решение на Софийския градски съд. Иво Георгиев е бивш директор на "Инвестмънт Проджектс" АД. Според доклада на "Аликс Партнърс" за фалиралата Корпоративна търговска банка, това дружество е било кредитополучател на КТБ и е използвано за отпускане на кредити към ТВ7. Няколко дни след по-късно Георгиев си направи отвод като синдик.

    Делото за несъстоятелността на телевизията беше образувано през 2014 г. по молба на продуцентската компания "Ноу фрейм медия България" АД, която стоеше зад предаването "България без цензура" и чийто собственик е Николай Бареков. До решението на съда със свои искове към делото се присъединиха продуцентските компании "Суперфлай продакшън", "Междинна станция" на водещите Иван и Андрей и "Дрийм тийм" на Евтим Милошев.

    Дела заведоха и мултиплексът НУРТС (през своите дружества НУРТС България и НУРТС Диджитъл) – за неизплатени задължения за телевизионно разпространение, както и "ЕФ ЕМ ДЖИ", което се грижи за за поддръжката на недвижимите имоти на телевизията.

    КТБ също предяви иска за неизплатен кредит на стойност 2.37 млн. евро за закупуване на нова техника. Според доклада на "Аликс Партнърс", този трансфер е бил финансиран от кредитите на Риъл Естейт Проджектс и Инвестмънт Проджектс. Бил е използван за финансиране на търговските дейности на Краун Медия, ТВ7, Балкан Българска Телевизия и "Ноу Фрейм Медия България". Към затварянето на КТБ общият размер на отпуснатите средства към медиата от фалиралата банка възлиза на 50 млн. лв.

    Извършените финансови експертизи на ТВ7 показаха, че общият размер на задълженията на дружеството възлиза на 32 млн. лв.

    Цветан Василев ТВ7 НУРТС

    Оценка на новината

    5.00