• Супермашина прогнозира замърсяването на въздуха в София

    Супермашина прогнозира замърсяването на въздуха в София

    Мръсният въздух в столицата е проблем от години, но за него започна да се говори усилено в последните няколко седмици.

    Супермашина прогнозира замърсяването на въздуха в София

    Мръсният въздух в столицата е проблем от години, но за него започна да се говори усилено в последните няколко седмици. Общината дава обещания за безплатен градски транспорт в дните с високи замърсяване, по пътищата се правят проверки и се спират коли от движение, улиците се мият по-често, а замърсяването остава.

    За основен проблем се смята това, че няма навременно предупреждение за пиковите замърсявания. За това е нужно устройство, което да ни предупреждава кога се очаква нивото на замърсяване да достигне своя връх, както и да се прогнозират стойностите за всички часове през деня.

    Суперкомпютърът „Авитохол” дава информация за замърсяванията на въздуха и е най-мощната машина в Източна Европа, а в света заема 322-о място сред 500-те най-мощни супермашини. За момента „Авитохол” ще прави изчисления в София с определена резолюция. За целта са нужни изходни данни, които ще бъдат свалени от международни информационни сайтове.

    Новият суперкомпютър в София може да информира и за промяна в климата, нови лекарства, опазване на околната среда и разработка на нанотехнологии, а основната му функция е да прогнозира замърсяването с финни прахови частици.
    Освен София, в класацията за градовете с най-мръсен въздух в България попадат Видин, Горна Оряховица и Пловдив.
     

    замърсяване на въздуха в България Суперкомпютър "Авитохол" прогнозиране на замърсяването на въздуха

    Оценка на новината

    5.00