• Българите разчитат най-вече на семейството и приятелите си, за да намерят работа

    Българите разчитат най-вече на семейството и приятелите си, за да намерят работа

    Въпреки, че безработицата в България е на много ниско ниво, по последни данни хората, търсещи работа са близо 215 хиляди.

    Българите разчитат най-вече на семейството и приятелите си, за да намерят работа

    Въпреки, че безработицата в България е на много ниско ниво, по последни данни хората, търсещи работа са близо 215 хиляди. Оказва се, че само 17% от тях търсят работа чрез изпращане на CV-та, ходене по интервюта и конкурси и явяване на изпити.

    По голямата част от безработните търсят помощ, за намиране на работа, от роднини и приятели. Към момента, по данни на НСИ, 74% от общия брой на безработните разчитат на връзки на семейство и приятели.

    Само 38% се насочват към бюрата по труда. Друг популярен начин за намиране на работа е директната връзка с работодателя и подаването на CV на място в компанията. Тази тенденция набира популярност през последните години, тъй като предлага повече възможности, както за кандидата, така и за роботодателя.

    Най-малък процент се отчита при кандидатите, предпочитащи да се явят на изпит или интервю – само 17.4%. Около 43% от кандидатите за работа разчитат на обяви в списания, вестници и други медии.

    безработица в страната търсене на работа безработни в България

    Оценка на новината

    0