• "Приложен програмист" е най-новата професия в професионалните гимназии

    "Приложен програмист" е най-новата професия в професионалните гимназии

    Миналата година списъкът на професиите за професионално образование и обучение се увеличи.

    "Приложен програмист" е най-новата професия в професионалните гимназии

    Миналата година списъкът на професиите за професионално образование и обучение се увеличи. МОН съобщава, че още следващата година ще стартира обучението за „Приложен програмист”. В подготовката на държавния стандарт е участвал и българският бизнес. В пълния  курс ще вземат участие 400 ученици, а още 200 средношколци ще се обучават за програмисти в извън класни дейности.

    За момента 19 училища са заявили участие в програмата. Професионалните гимназии са в София, Пловдив, Враца, Варна, Габрово, Плевен, Монтана, Стара Загора, Сливен, Копривщица и други. Някои от тях искат да предложат дуално обучение. Учениците от 11 и 12 клас ще имат възможност на практическа подготовка във фирми-партньори, където ще получават и заплати.

    През декември беше подписано споразумение между МОН и четири ИТ асоциации. Министърът проф. Николай Денков заяви на представителите на ИТ сектора, че именно те трябва да запалят децата по програмирането.
    На всички училища, които обучават ученици с интерес към програмирането, ще бъде предложена тригодишна обучителна програма. МОН ще отделя 250 000 лв. годишно по програмата „Обучение за ИТ кариера”.

    МОН професионални гимназии "Приложен програмист" нова професия в професионалните гимназии

    Оценка на новината

    5.00