• Държавата плаща на детегледачи, ако родителите искат да се върнат на работа по-рано

    Държавата плаща на детегледачи, ако родителите искат да се върнат на работа по-рано

    Нова програма, която цели да насърчи родителите да се върнат по-скоро на работа, тръгва през есента.

    Държавата плаща на детегледачи, ако родителите искат да се върнат на работа по-рано

    Нова програма, която цели да насърчи родителите да се върнат по-скоро на работа, тръгва през есента. Бюджетът на програмата е 20 млн. лв. Програмата предвижда да бъдат осигурявани детегледачи за деца, чиито родители ще се върнат предсрочно на работа.

    Новата програмата ще осигурява работа на безработните. През есента Агенция по заетостта ще стартира работа по проекта. Детегледачи ще бъдат сигурявани само на семейства, чиито деца не са приети в ясли и детски градини, поради липса на достатъчно места.

    Наетите детегледачи ще получават минималната работна заплата. Семейството има възможност да повери грижите за детето дори на близки роднини, а единственото условие е те да бъдат регистрирани като безработни в бюрото по труда.

    Програмата ще осигурява детегледачи само на деца до 5-годишна възраст, а родителите трябва да докажат, че децата им не посещават ясла или детска градина.
    Подготвя се още един проект между Агенция за социално подпомагане, Министерство на здравеопазването, Държавна агенция за закрила на детето и различните общини, който предвижда оценяване на стандарта на живот на децата, за да бъдат установени техните нужди.
    Бюджетът по този проект е 4 млн. лв.

    безработица в България Минимална работна заплата детегледачи социално подпомагане

    Оценка на новината

    0