• Българите не одобряват сделката за ЧЕЗ, сочи проучване на Галъп

    Българите не одобряват сделката за ЧЕЗ, сочи проучване на Галъп

    Голяма част от българите са против случващото се с ЧЕЗ и искат по-ефективна намеса на държавата

    Българите не одобряват сделката за ЧЕЗ, сочи проучване на Галъп

        Огромната част от българите са против случващото се с ЧЕЗ и искат по-ефективна намеса на държавата, общественият отзвук е мащабен, българите не възприемат добре действията на властта до този момент.
        Това са част от изводите от експресен, независим от външно финансиране телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 800 души на 28 февруари и 1 март.
        На практика цялото общество вече знае за скандала около ЧЕЗ, коментират социолозите. 93 на сто от запитаните твърдят, че са чули. 72 процента от чулите намират идеята за тази сделка за ненормална и неприемлива, само 16 на сто намират случващото се за нормално и приемливо, останалите не могат да преценят. Общественото мнение явно еднозначно се противопоставя на случващото се, отбелязват от "Галъп".
        Мнозинство от 61 на сто казват, че министърът е допуснал грешка, а 56 процента намират, че премиерът Борисов е допуснал грешка. Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. За това спомогна и бързата оставка на министър Петкова, първоначално възприета от Борисов, смятат социолозите.
        Според тях това, че министър-председателят е с по-малко споменавания, се дължи по-скоро на по-високата му популярност в сравнение с министър Теменужка Петкова. Дори и високата популярност обаче не може да повлияе на обществените нагласи, които са недвусмислено критични към действията на властта по този казус досега, коментират от "Галъп".
        Откроява се желание за по-ясна държавна намеса. Мнозинство от 72 на сто иска държавата да отмени сделката, а 17 на сто смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция. Преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Мнозинство от 75 на сто подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20 процента са против, а останалите се колебаят

    Източник: БТА

    бизнес новини сделка проучване ЧЕЗ Общество български граждани против Галъп държава намеса

    Оценка на новината

    5.00