• До края на 2019г. в София ще има 48 км метролинии и 43 метростанции

  До края на 2019г. в София ще има 48 км метролинии и 43 метростанции

  Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски

  До края на 2019г. в София ще има 48 км метролинии и 43 метростанции

  Метрото е много добър пример за интермодален проект, а неговото изпълнение върви изключително успешно, е казал министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на днешната проверка на строящата се метростанция "Медицинска академия". Това съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.
  Той е посочил, че над половината от първия етап на третата метролиния от Малък градски театър "Зад канала" до кв. Горна баня е вече завършен, а до края на 2019 г. ще бъдат изградени общо 43 метростанции и приблизително 48 км метролинии в столицата.
  "Призовавам гражданите на столицата да осмислят ползите от проекта и да слязат от колите - това е в интерес както за сигурността им, така и за опазването на околната среда. Убеден съм, че ако в следващата кохезионна рамка има заложени средства, с които да финансираме метрото, ще продължим развитието на метромрежата", е казал министър Московски. Към момента разплатените средства по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 за третата линия на метрото са 330 млн. лв. от общо 800 млн. лв.
  "По време на предстоящите преговори за бюджетната рамка на Европейския съюз е много важно, заедно с останалите държави членки, да договорим запазването на кохезионната политика, защото много голяма част от финансирането на големите транспортни проекти идва именно по линия на Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие", е посочил Ивайло Московски. Той е допълнил, че българската държава ще настоява да няма промяна в размера на финансиране на транспортния сектор след 2020 г.
  В проверката са участвали още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев и представители на Управляващия орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

  Източник: БТА

  бизнес новини софия Ивайло Московски Метро Общество столица министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията

  Оценка на новината

  5.00