• ГЕРБ спечели най-много гласове на евроизборите у нас  

    ГЕРБ спечели най-много гласове на евроизборите у нас  

    Според първите прогнози, Европейската народна партия ще бъде с най-много депутати в новия парламент, следвана от Алианса на социалистите и демократите

    ГЕРБ спечели най-много гласове на евроизборите у нас  

    ГЕРБ спечели най-много гласове на евроизборите у нас в условията на много ниска избирателна активност, става ясно от данните на Централната избирателна комисия, при обработени 75% от протоколите. ГЕРБ печели 30.6% от гласовете, следвана от БСП – с почти 24.6%, ДПС – с 15%, ВМРО – 7.76%, и „Демократична България“ – 6.82%. Тези пет партии минават бариерата от 5.88% от получените гласове и ще изпратят депутати в новия Европейския парламент.

    Според първите прогнози за разпределението на местата в новия Парламент, най-много депутати в Брюксел ще има Европейската народна партия (ЕНП). Първите обобщени прогнози за състава на новия Европейски парламент се основават на екзитполове, публикувани в 11 държави, и предизборни намерения за гласуване в останалите 17 държави членки, и бяха обявени тази нощ.

    На второ място, след ЕНП, е групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, със 150 депутати. Третото място по всяка вероятност ще бъде за ALDE – Алианса на демократите и либералите за Европа, които печелят 150 места, според първоначалните данни. Групата на Зелените получава 70 места, а европейските консерватори и реформисти се очаква да вкарат 58 депутати. Групата на“Европа на нациите и свободите“ също ще бъде с около 58 депутати в Брюксел. „Европа на свободата и пряката демокрация“ печели 56 места.

    Предварителните прогнози за избирателната активност в порядъка на около 51% (без данните от Обединеното кралство, които още не са известни) показват значително увеличение на участието в изборите и най-високата избирателна активност от последните 20 години. В зависимост от резултатите от Обединеното кралство, общите резултати за избирателната активност биха могли да бъдат между 49 и 52%.

    Европейски избори 2019

    Оценка на новината

    0