• Великобритания слага край на свободното придвижване на работна ръка от ЕС

  Великобритания слага край на свободното придвижване на работна ръка от ЕС

  Британската икономика е силно зависима от чуждестранна работна ръка, най-вече от Източна Европа. Мигрантите от тези страни работят предимно в здравния сектор и в строителния бранш.

  Великобритания слага край на свободното придвижване на работна ръка от ЕС

  Три месеца и половина след като Brexit стана факт, Долната камара на британския парламент прие закон, който прекратява свободното придвижване на работна сила от ЕС. 351 депутати гласуваха за проектозакона, докато 252 бяха против.

  Съгласно регламента - от януари 2021 година работна ръка от страните членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, вече няма да има право на свободен достъп до британския трудов пазар. Не е ясно и какви критерии ще важат от началото на 2021 година. Засега има само планове за въвеждането на точкова система, която ще дава преимущество само на квалифицираните специалисти. А вътрешният министър Прити Пател заяви, че новата система щяла да помогне на Великобритания да овладее икономическите последици от пандемията от коронавирус.

  Британската икономика е силно зависима от чуждестранна работна ръка, най-вече от Източна Европа. Мигрантите от страните в региона работят предимно в здравния сектор и в строителния бранш.

  На 31 януари 2020г. Великобритания най-накрая напусна ЕС. До края на годината важи т.нар. преходен период, през който европейските разпоредби остават в сила.

  Великобритания ЕС Трудов пазар Brexit

  Оценка на новината

  5.00