• Вълна от фалити се очаква в Германия

    Вълна от фалити се очаква в Германия

    Три месеца без работа и без приходи заради кризата с коронавируса, която изправи редица германци пред огромни финансови трудности.

    Вълна от фалити се очаква в Германия

    Безработицата расте главоломно.

    Германците едва сега осъзнават колко сериозно е финансовото им положение. Заради кризата с коронавируса мнозина останаха без работа или работят на непълен работен ден, а дълговете им се трупат. Наскоро беше огласена статистика, според която все повече германци изпитват затруднения да си плащат наемите.

    Германското правителство официално обяви в началото на кризата, че от 1 април до 30 юни т. г. наемодателите нямат право да изхвърлят наематели, които не са платили наемите си. Само че в случая става дума само за отсрочка, а не за опрощаване на дългове. Трупат се и наказателни лихви. Критично е и положението на много магазини, ресторанти и заведения, които три месеца бяха без клиентела, а наемите не на всички бяха намалени.

    Очаква се ръст на фалитите

    Икономическите експерти прогнозират, че от август нататък се задава повишаване на фалитите.

    В следващите месеци се очаква броят на затъналите в дългове домакинства и частни лица да нарасне силно. Разбира се прогнозите не са напълно точни, защото до момента не сме били изправени пред такава ситуация.

    Но според различните сценарии, броят на частните фалити може да нарасне през тази година с 15% и да достигне 100 000. И то въпреки предприетите от правителството мерки за смекчаване на икономическите последствия от кризата с коронавируса.

    Приет бе огромен пакет с мерки за стимулиране на икономиката, възлизащ на 130 милиарда евро, който включва временно понижаване на ДДС, финансов бонус за семействата с деца, намаление в цените на тока, субсидиране на покупките на електромобили и т.н.

    Експертите се опасяват най-много от тежки сътресения на пазара на труда. Въпреки множеството подадени заявки за работа на намален работен ден (за над 10 милиона души през месеците март и април), безработицата расте. По данни на Агенцията по труда, за един месец от април до май броят на безработните е достигнал 2,8 милиона.

    Източник: https://www.dw.com

    икономика Германия фалит коронавирус криз

    Оценка на новината

    0