• Да започнеш от нулата или да купиш готов бизнес?

    Да започнеш от нулата или да купиш готов бизнес?

    Поправянето на спукана гума е много по-лесно от построяването на цяла кола. Като се придържаме към тази логика, „поправянето” на вече съществуващ бизнес е много

    Да започнеш от нулата или да купиш готов бизнес?

    Поправянето на спукана гума е много по-лесно от построяването на цяла кола. Като се придържаме към тази логика, „поправянето” на вече съществуващ бизнес е много по-лесно от  изграждането на нов. Опитът показва, че 90% от бизнес начинанията, започнати от нулата се провалят, поради липса на средства или неправилен избор на пазарен продукт.

    Често пренебрегвана, но много добра алтернатива се оказва поемането на вече съществуващ  бизнес. Когато вече имате логото, счетоводните сметки на бюджета и познатото име на марката, процентите за успех се увеличават. С малко предвидливост и подходящите промени, ще изстреляте бизнеса си на върха.

    Намирането на бизнес, който можете да преобърнете не е трудно. За целта трябва да се насочите конкретно към избрана от Вас индустрия, която има потенциал на пазара. При закупуване на вече развит бизнес трябва да имате впредвид две много важни неща. Първо – фирмата може да има неизчистени задължения. Второ – бизнесът на предишният собственик, може да не е потръгнал, поради лошият избор на персонал, което Вие трябва да поправите мигновено. 

    Независимо от по-лесното развитие на вече стартиран бизнес, това също не е лесна работа. Отнема много усилия, търсене на подходящи служители, ако предните не са били такива, както и евентуална смяна на подхода и партньорите на фирмата. Това са неща, които ще отнемат много от свободното Ви време и енергията Ви.

    Реконструкцията на бизнес, може да бъде доста скъпо начинание. Като начало, след закупуването на бизнеса е много вероятно да „наследите” неочаквани разходи от предишния собственик – нерентабилни клиенти, рискови инвестиции, кредити и др. Винаги има празни места за попълване и дори фирмата да се продава на ниска цена, в последствие може да се наложи да инвестирате сериозни суми в нея, преди бизнесът Ви да започне да върви в правилната посока.

    За да се подготвите за евентуалните финансови инвестиции, които ще се наложи да направите във фирмата е добре, преди да започнете начинанието, да потърсите спонсори и средства, които да Ви подпомагат за напред.

     

    В крайна сметка обаче, излиза много по-рентабилно да реконструираш вече съществуващ бизнес, отколкото да започнеш от нулата. Важно е да не се страхувате от рисковеи да бъдете достатъчно гъвкави, за да опитате нови стратегии, които да помогнат за успешната реализация на Вашият бизнес.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0