• Достатъчно интелигентен ли си, за да бъдеш предприемач?

    Достатъчно интелигентен ли си, за да бъдеш предприемач?

    Много хора смятат, че не са достатъчно интелигентни, за да бъдат предприемачи. Високото IQ е предпоставка за развитие  и успех в предприемаческата дейност и не

    Достатъчно интелигентен ли си, за да бъдеш предприемач?

    Много хора смятат, че не са достатъчно интелигентни, за да бъдат предприемачи. Високото IQ е предпоставка за развитие  и успех в предприемаческата дейност и не само. Историята обаче помни, че хора със завидни успехи в попрището си, не са били оценени в младежките си години, като ученици и студенти.

    Според експерти има няколко вида интелигентност и всички ние имаме слаби и силни страни. Има обаче, няколко основни „качества”, които един предприемач трябва да притежава.

    1. Езикова интелигентност

    Хората с висока езикова „интелигентност” правят впечатление и се открояват от останалите. Езиковата култура е много важна във всички аспекти от живота ни, особено ако сте предприемач. Добрия предприемач се нуждае от ораторски умения, за да може да ръководи екипа си правилно, да разговаря с клиенти и инвеститори, да пише бизнес планове и тн.

    2. Междуличностна  интелигентност

    Тези качества са олицетворение на социалните умения. Предприемачите с по-високи социални умения, взаимодействат по-ефективно с всички „съставни части”. Те са в състояние да доловят чувствата, мотивацията и темперамента на околните, което помага в преговори.

    3. Самостоятелна интелигентност

    Личната интелигентност се изразява в това да разбереш собствените си слаби и силни страни, да можеш да владееш чувствата и емоциите си и да поставяш на себе си реална оценка.

    4. Логическа интелигентност

    Логическата (математическа) интелигентност е способността да се „изчисляват” дадени ситуации. Добрите предприемачи използват това мислене, за да балансират своята „страст” за конкретно решение, да разряботят правилните стъпки и да изчислят финансовите ресурси, необходими за изграждане, пускане в действие и мащабиране на бизнеса.

    5. Природна интелигентност

    Не случайно е наречена природна интелигентност, името говори за интелигентност, която „ти идва отвътре”. Като цяло този вид интелигентност се изразява в усещания, предчувствия, интуиция и в разбирането за света, като цяло. Добрите предприемачи, обикновено носят тази интелигентност в себе си, която им помага да прогнозират световните тенденции и да разработват ефективни маркетингови кампании.

    6. Пространствена интелигентност

    Това е способността да се мисли в три измерения и способността да се визуализира с т.н. око на ума. Основните мощности на този тип интелигентност включват психическа образност, пространствено мислене и активно въображение.

    7. Кинестетична интелигентност

    Тази интелигентност включва чувството за време и съвършеннато умение за координация на дух и тяло. Предприемачите, които са добри в изобретенията и изграждането на иновативни продукти са с особено развита кинестетична интелигентност.

    8. Музикална интелигентност

    Музикалната интелигентност е способността да се разпознава ритъм, тембър и тонус. Освен, че е от ключово значение за всеки бизнес, пряко или косвено свързани с музика, тези умения на предприемачите им помагат да бъдат по-добри слушатели и да разпознават настроенията и мислите на хората, само по тоналността на гласа. Хората, притежаващи музикална интелигентност са също логични.

    Ако мислите, че имате поне един от типовете интелигентност, които са описани по-горе, не позволявайте на никой, дори на себе си, да Ви каже, че не сте достатъчно интелигентен за предприемач!

    предприемач интелигентност

    Оценка на новината

    0