• Трудно е да правиш бизнес в България

    Трудно е да правиш бизнес в България

    Често пренебрегвана, но много добра алтернатива се оказва купуването на вече съществуващ  бизнес. Когато вече имате логото, счетоводните сметки на бюджета и познатото име на марката, процентите за успех се увеличават. С малко предвидливост и подходящите промени, можете да развиете вече изграден бизнес.

    Трудно е да правиш бизнес в БългарияЗавод "Девня Цимент АД"

    Правенето на бизнес в България става все по-трудно, показва тазгодишната класация Doing Business 2016, изготвена от Световната банка. Какво показват всъщност данните на Световната банка?

    С 6 места по-надолу пада България по отношение на регистрацията за собственост. Оказва се, че процедурата по регистрация на фирма става все по-продължителна като време и все по-скъпа. Изчисленията показват, че средно се извършват осем процедури, които отнемат 11 дни, а всичко това струва около 3% от стойността на движимото или недвижимото имущество. Влошаването има и при получаването на кредит за бизнес.

    Ако сте млад, амбициозен и умен българин, който иска да стартира и развива бизнес в България, пригответе се да „ходите по мъките“.

    • Стъпки за стартиране на бизнес
    1. Избор на дейност
    В началния етап е нужно да направите анализ и да изберете най-подходящата пазарна ниша, в която може да се реализирате. Добре е да оцените конкуренцията в избрания сектор, като имате предвид възможни нечестни бизнес практики от страна на конкуретните ви, както и нивото на потребление на вашата услуга, спрямо ниската покупателна способност на българина.
    2. Регистрация на фирмата
    Според анализа на Световната банка, процедурата по регистрация на фирма в България става все по-скъпа и все по-продължителна като време. Изчисленията показват, че средно се извършват осем процедури,  които отнемат 11 дни.
    3. Наемане на помещение
    Наемането на помещение за извършването на дейност, също е дълъг и труден процес. Наемите в по-голямата част от страната са извънредно високи, спрямо предлаганите условия. Добре е да се консултирате с брокер, който да ви помогне да изберете най-подходящия и удачен вариант, спрямо възможностите и нуждите ви.
    4. Назначаване на персонал
    Откриването на подходящи кадри, които са квалифицирани за съответната длъжност, е една от най-трудните задачи при започването на бизнес. Причините за това препядствие са, че по-голяма част от кандидатите с получено висше образование в конкретната сфера, всъщност не разполагат с нужните знания и умения. Сериозен проблем при подбора на кадри, бизнеса отчита и в провеждането на интервю за длъжността, поради явяването на средно около 30% от поканените за лично събеседване. Като друг сериозен проблем, частният сектор отбелязва искането на нереално високо възнаграждение от кандидатите.
    5. Откриване на клиенти
    Откриването на вашите бъдещи клиенти, които ще осигурят успеха на вашия бизнес е една от най-трудните задачи, предвид икономическото положение на страната и платежоспособността на българина. Като основен проблем пред младите предприемачи може да бъде отбелязано високото търсене на продукти и услуги с ниска себестойност за сметка на качеството.
     

    Купуване на готов бизнес

    Често пренебрегвана, но много добра алтернатива се оказва купуването на вече съществуващ  бизнес. Когато вече имате логото, счетоводните сметки на бюджета и познатото име на марката, процентите за успех се увеличават. С малко предвидливост и подходящите промени, можете да развиете вече изграден бизнес.

    Намирането на бизнес, който можете да преструктирате не е трудно и може да бъде направено през интернет. В България съществуват няколко сайта за обяви, където може да закупите вече съществуващ бизнес, като aktiv.bg, predpriemach.com и лидера в областта – kpd.bg.

    За целта трябва да се насочите към конкертно избрана от вас индустрия, която има потенциал и възможност за развитие на пазара.

    Сериозен ръст и множество възможности се наблюдават в сферата на електронния бизнес. Сред обявите изпобилстват възможности за закупуване на готов електронен магазин с интегрирани начини на разплащане и доставка, сайтове за групово пазаруване, новинарски сайтове, бизнес каталози, както и популярни форуми с висока посещаемост.

    Цените на готовите бизнеси за разнообразни и започват от около 200 лева и достигат до 500 000 лева.

    Предимствата на електронния бизнес са в това, че в повечето случаи нямате нужда от наемането на помещение, бизнесът ви не е с фиксирано работно време и нямате нужда от наемането на персонал.

    България бизнес електронен бизнес стартиране на бизнес купуване на готов бизнес как да започнем бизнес от нулата как да започнем бизнес в българия

    Оценка на новината

    5.00