• Биопродуктите Go4Raw се изнасят в 15 страни

    Биопродуктите Go4Raw се изнасят в 15 страни

    Пламен Медаров е български предприемач, който е имал успешен бизнес в Нова Зеландия и е работил дълги години в Англия и Америка.

    Биопродуктите Go4Raw се изнасят в 15 страни

    Пламен Медаров е български предприемач, който е имал успешен бизнес в Нова Зеландия и е работил дълги години в Англия и Америка. „В Нова Зеландия отворих Drive Thru Coffee – купуваш си кафе без да слизаш от колата. Имах и успешен бизнес с електронни цигари, но го продадох на партньора си.”, казва Медаров.

    След дългите години зад граница, Пламен решава да се върне в България с идеята да произвежда храна и да я изнася. След като намира подходящо помещение, в район, който ще позволи на новата компания да кандидатства по програми за развитие, Пламен посещава изложението на биопродукти Biofach в Германия. Там му хрумва да започне да произвежда енергийни блокчета, без съдържание на захар, яйца, консерванти, брашно и хидрогенирано масло, които да не подлежат на термична обработка. Въпреки, че на пазара вече има голяма конкуренция, Пламен е твърдо решен да започне именно такъв бизнес.

    Първоначалната инвестиция е за 27 хил. лв. и е направена през 2015г. Тогава компанията произвежда своите барчета Go4Raw в три варианта. Продават се пробно в няколко биомагазина, а след сключване на сделка с дистрибутора „Балев био”, Go4Raw влиза в 200 търговски обекта в страната.

    В момента барчетата са в 11 различни вкуса, а наскоро компанията започна да произвежда и крекери. „Наричаме ги сушена салата. Те са разработени от нас и приготвянето им изисква много ръчен труд. За да се приготвят са нужни пресни зеленчуци, които се мият, режат и сушат тук, на място.”, казва Медаров.

    Биопродуктите на Медаров постоянно участват в биоизложения. Именно това е дало възможността на производителят да сключи сделки с големи европейски дистрибутори. В момета биопродуктите се изнасят в 15 държави. 75% от цялата продукция отива за износ.
    Компанията ще инвестира в автоматизиране на производството. Това ще им позволи да свалят цената на барчетата от 1.99лв. до 1.29лв./бр.

    Най-голямата инвестиция все още предстои. Компанията е кандидатствала по мярката за преработка и маркетинг на земеделските продукти и е одобрена. Общата стойност на проекта е 6 млн. лв. С тези пари ще бъде автоматизирано цялото производство и така капацитетът ще бъде вдигнат 50 пъти. Освен това ще бъде обновена сградата.

    Очаква се компанията да започне да работи и с технолози и готвачи от страната, за да се открие начин да се удължи срока на годност без да се влагат изкуствени продукти. Една от идеите включва и добавяне на ядливи цветя в продуктите, а по идеята за влагане на пробиотици в храните, вече се работи.

    „Завършихме 2016г. с 200 хил. лв. оборот. Мисля, че в средата на тази година ще излезем на печалба.”, казва Медаров.

    биопродукти Go4Raw биохрани биобарчета

    Оценка на новината

    5.00