• От лична мисия до успешен бизнес

    От лична мисия до успешен бизнес

    Ваня Гошева е създател на инициативата „Хляб за живот”. Стартъпът на Гошева е финалист на конкурса Rinker’s Challenge.

    От лична мисия до успешен бизнес

    Ваня Гошева е създател на инициативата „Хляб за живот”. Стартъпът на Гошева е финалист на конкурса Rinker’s Challenge.
    Идеята на Ваня не е свързана с печеленето на пари. Една лична мисия е довела до създаването на здравословния хляб.

    Големият син на Гошева е страдал от тежка мигрена и лекарите не са успели да дадат адекватно решение. Тогава Ваня решава да пробва една рецепта – тя прави хляб с ферментация. Пристъпите на детето спират.
    Оказва се, че дрождите в маята увреждат храносмилателната система, а хлябът с квас дава на тялото достатъчно ферменти и пробиотици, които да възстановят организма.

    След като майката разказала на свои близки и приятели, те поискали Ваня да направи такъв хляб и за техните деца. Тя го направила с удоволствие. Приятелите й я насърчили да започне да се занимава сериозно с производството на здравословния хляб.
    Основните клиенти на хляба са жителите на град Банкя и частните детски градини. Въпреки, че цената е малко по-висока, заради съставките, много частни детски градини са готови да платят, за да предложат качествена храна.

    В момента компанията произвежда около 100 хляба на ден. Помещението, в което се случва работния процес не позволява по-голямо производство от 300 хляба, но тъй като компанията залага на качество, се ограничава до 100. Един път в седмицата се пече козунак с ферментация, а през останалото време се произвеждат 14 различни вида хляб.

    Така или иначе технологията не позволява да се произвежда по-голямо количество.
    Въпреки това Америка и Франция вече произвеждат такъв хляб в заводски количества, а Ваня казва, че това по никакъв начин не променя качествата на хляба.
    „Много дечица хапват от моя хляб. Много от тях, които имат проблеми, подобни на моето момче вече показват подобрения.”, казва Гошева.

    За съжаление държавните детски градини не могат да си позволят хляба, защото е далеч над бюджета им, но частните детски градини държат на това качество, както и родителите на децата.

    Този хляб трудно мухлясва, а дори да изсъхне също е много полезен. Когато изсъхне, хлябът обогатява своите ценности и това е най-доброто за организма, защото именно така организма ни получава пробиотиците, от които се нуждае.

    Екипът на Ваня иска да достигне до повече деца. Независимо от това дали те имат някакви проблеми, организма на децата се развива много динамично и постоянно им е нужно нещо, което да подкрепя организма им.
    „Иска ми се хлябът да достигне до повече деца. След около три години, надявам се, ще сме в началото на нов проект за разширяване на бизнеса.”, казва Гошева.

    "Хляб за живот" хляб с ферментация здравословен хляб Rinker's Challenge

    Оценка на новината

    5.00