• Българската керамика, която завладя целия свят

    Българската керамика, която завладя целия свят

    Ралица Йовкова е закърмена с керамиката. Нейният прадядо, дядо и баща са били керамици и най-ранните детски спомени на Ралица са свързани с мириса на глина.

    Българската керамика, която завладя целия свят

    Ралица Йовкова е закърмена с керамиката. Нейният прадядо, дядо и баща са били керамици и най-ранните детски спомени на Ралица са свързани с мириса на глина. Съвсем ествествено е дошло решението й да учи керамика в Националната гимназия по приложни изкуства, макар и понякога да се е питала дали това е най-подходящото за нея. „Бях добра и в математиката, но все пак продължих.”, казва тя.

    Вече 15 години, Ралица създава изумителни керамични предмети. В началото, след своето завършване, работи по малко в ателието на баща й и продава изделията си на консигнация. Това не й носи кой знае какви приходи и паралелно с това започва работа като учител по керамика.
    „Има три начина да успееш. Единят е да си най-добрият, но аз не бях. Вторият е да изпревариш най-добрият, но пред мен имаше поне шест по-добри. Третият, този който аз избрах, е да се отличиш.”, казва Ралица.

    Нейните конкуренти създават по-цветна керамика. Ралица решава да се придържа към по-семпъл и минималистичен стил и създава само черно-бяла керамика. Освен това предпочита да прави по-практични неща – солници, чаши, захарници, чинии и други.
    Първата й черно-бяла линия се появява на пазара през 2008г. и набира толкова популярност, че Ралица трудно смогва да следи как вървят продажбите на консигнация и се налага да постави условието, че изделията трябва да бъдат плащани предварително.



    Миналата година започва да прави различни сервизи, мивки, декорации и кашпи за един ресторант във Варна, а още през 2010г. черно-бялата й керамика излиза на пазара в чужбина. Тогава Ралица е част от групата за културен обмен между Ловеч и френския Лавал. На коледния базар, на който тя предлага своето изкуство, организаторът е толкова впечатлен от нея, че й казва, че ще продаде всичко. „Така и стана.”, споделя Йовкова.

    От тогава всяка година същият този организатор поръчва от нея и продава продуктите й във Франция. Преди няколко години Йовкова покорява и немския пазар, а първата пратка за САЩ вече се подготвя за тръгване.
    Всъщност в момента Ралица създава керамика само от два цвята. Споделя, че на всеки пазар се харесват различни неща. В България най-много се харесва розово-сивата гама, а във Франция – черно-бялата.



    Сезоните също влияят силно на настроенията на потребителите. „През лятото най-търсени са сините цветове, защото напомнят за морето. През есента е по-актуална кафявата серия, с глог, с шипки. Наистина ти се иска да пиеш чай.”, споделя Йовкова.
    За да създаваш керамика, трябва да умееш да се грижиш за нея, трябва да вложиш любов и да имаш ужасно много желание, споделя Йовкова.

    керамични съдове керамика керамични изделия

    Оценка на новината

    0