• Българин е съосновател на стартъп, улесняващ норвежката администрация

    Българин е съосновател на стартъп, улесняващ норвежката администрация

    Documaster е стартъп, чийто съосновател е българинът Димитър Узунов. Софтуерната компания успя да получи финансиране в размер на 10,5 млн. евро от инвестиционния фонд Summa Equity.

    Българин е съосновател на стартъп, улесняващ норвежката администрация

    Documaster е стартъп, чийто съосновател е българинът Димитър Узунов. Софтуерната компания успя да получи финансиране в размер на 10,5 млн. евро от инвестиционния фонд Summa Equity. Срещу нескромната сума фондът получава мажоритарен дял в компанията.

    В момента за компанията работят 27 човека. Финансирането ще позволи разширяване на екипа до поне 100 човека. Компанията е на пазара от 2014г. В момента работи по система, която ще помогне на държавната администрация в Норвегия да архивира лесно документите и да предоставя информация за тях на гражданите.

    Documaster е основана в Норвегия. В първи инвеститор се превръща компанията Norselab, която инвестира в технологични стартъпи. Малко по-късно норвежката компания е подкрепена и от фонда Televenture, също базиран в Норвегия. Най-големият акционер за момента е швейцарският фонд Summa Equity, който след инвестицията от 10,5 млн. евро притежава 52% от компанията.

    Основната цел на инвестицията е увеличение на екипа до 100 човека през следващите 3 години. По-голямата част от тях ще бъдат наети в офиса на компанията в София.

    Основатели на компанията Documaster са Кристиян Лундванд, който е собственик на компанията Norse Digital (част от Norselab), Ингве Тветд и Кристиян Узунов, чиято е и идеята за Documaster. Идеята започва да се заражда докато Кристиян работи по своята дипломна работа в Dublin City University. След като започва работа в Norse Digital и се запознава с Лундванд идеята се развива и в крайна сметка става реалност.

    Documaster набира все повече популярност. „За по-малко от 2 години екипът ни в България се разрастна до 14 човека. Други 13 работят в офисите в Осло и Олесун в Норвегия. Това е удовлетворяващо за мен.“, коментира Кристиян.

    Освен с компанията, Узунов преподава и в Американския университет в България, като води курсове за напреднали по Java.

    бизнес екип предприемач софтуер Администрация Docomaster

    Оценка на новината

    0