• Българинът, който създаде компания за над 1 млрд. долара

    Българинът, който създаде компания за над 1 млрд. долара

    Все повече млади хора пристъпват към създаването на собствени компании и все повече от тях успяват да натрупат състояние.

    Българинът, който създаде компания за над 1 млрд. долара

    Все повече млади хора пристъпват към създаването на собствени компании и все повече от тях успяват да натрупат състояние. Младите са иноватори, те са по-оптимистично настроени и разчупват вековната рамка на обществото. Такъв е и Владимир Тенев. Той е българин, но заминал за САЩ, когато бил на 4 години.

    Днес Владимир е на 30 години и е съосновател на компанията Robinhood Markets. Пазарната оценка на компанията е 1,3 млрд. долара. Миналата година Тенев влезе в класацията на Forbes “30 под 30“, в която попадат само предприемачи под 30-годишна възраст.

    Стартъпът на Тенев е базиран в Пало Алто, Калифорния и има над 80 служителя. За 4-те си години съществуване компанията е получила финансиране в размер на 175 млн. долара. Тази година през март компанията получи и още едно финансиране в размер на 110 млн. долара.

    Какво е Robinhood?
    Владимир Тенев и Байджу Бат, другият основател на компанията, са разработили мобилно приложение, което позволява да се търгува бързо и лесно на фондовите борси в САЩ. Приложението не взима комисионна на инвеститорите, когато те сключат сделка на капиталовите пазари, което е нещо ново. Обикновено посредниците в САЩ взимат между 7 и 10 долара на трансакция.

    Това превръща приложението в лидер. На месец приложението печели по 140 хил. нови абонати. Към края на април чрез Robinhood са осъществени сделки за над 50 млрд. долара, а потребителите са спестили общо 500 млн. долара заради отсъствието на комисионна.

    Това само по себе си е страхотно, но компанията все пак трябва да печели. Приложението има и платена услуга Robinhood Gold, която таксува малките акаунти по $6 на месец, а сумата за големите инвеститори достига дори $200.
    В безплатната версия се начисляват лихви върху паричните салда на инвеститорите.

    Големите инвеститори, пък, могат да се възползват от „заеми“ в случай, че не са внесли сума по сметката си, но искат да направят сделка. Така ако някой има инвестиционна идея може да се възползва и да търгува на маржин дори и да няма пари в наличност.

    стартъп млади предприемачи "30 под 30" Robinhood Markets Владимир Тенев

    Оценка на новината

    5.00