• Френската компания Total планира трети сондаж в блока „Хан Аспарух“

    Френската компания Total планира трети сондаж в блока „Хан Аспарух“

    Място за площадката все още не е избрано, тъй като се чакат да станат готови резултатите от втория сондаж

    Френската компания Total планира трети сондаж в блока „Хан Аспарух“

    От консорциума между Total, OMV и Repsol се готвят да прокарат трети сондаж в „Хан Аспарух“. Той ще бъде реализиран посредством плаваща морска сондажна единица (MODU), на 100 км от Варна. Приганият метод е традиционен и представлява вертикален морски сондаж за конвенционални залежи.

    Методологията и етапите, през които се преминава са същите като при първите два сондажа. В края на октомври миналата година, след тримесечна дейност, Total обяви наличието на петролна находка, но повече данни не бяха разпространени.

    Вторият сондаж стартира през септември тази година и е в процес на изпълнение. Спрямо резултатите придобити от него, ще се определи къде ще бъде следващата площадка, за третия поред сондаж. Към момента има три варианта и се обмисля, кой е най-удачният.

    Тъй като третият сондаж ще се реализира далеч от брега, не се предвижда да въздейства върху крайбрежните дейности и рибните запаси при нормално протичане на операциите.

    При процеса на осъществяване ще бъдат използвани съществуващите съоръжения и инфраструктура в пристанищната база на Леспорт, Варна.

    В проекта ще участват и снабдителни кораби и хеликоптери, уточняват още от Total. Според зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, резултатите до момента могат да бъдат възприети като обнадеждаващи, предвид факта, че се готви трети сондаж в областта.

     

     

    бизнес новини България предприемач петрол компания сондаж

    Оценка на новината

    5.00