• 33% от българския бизнес е управляван от жени

    33% от българския бизнес е управляван от жени

    Средният месечен доход на жените в България е 830 лева, докато мъжете продължават да взимат повече - средно по 970 лева на месец, стана ясно по време на най-голямата бизнес конференция за дами -BUSINESS LADY EXCELLENCE

    33% от българския бизнес е управляван от жени

    Големият бизнес в България все още е доминиран от мъже, въпреки че 33% от компаниите у нас са основани и управлявани от жени. Това заяви Милена Виденова - управител на Кофас за България. Тя бе една от многото успешни бизнес дами, които взеха участие в най-голямата нетуъркинг конференция у нас за жени „BUSINESS LADY EXCELLENCE”, която се проведе в София.

    Средният месечен доход на жените в България е 830 лева, докато мъжете получават средно по 970 лева месечно, заяви Милена Виденова, която говори за суперсилата на жените в бизнеса. Дамите пък водят по процент висшисти у нас. В изпълнителната власт също имаме повече жени. В ТОП 16 характеристики на най-добрите лидери, жените водят мъжете в 15 позиции, сред които инициативност, самоусъвършенстване, честност и почтеност, ориентиране към постигането на резултати и на екип, вдъхновител и мотиватор, двигател на промяната, и други.

    „Аз съм привърженик на екипната работа, а най-големият ми професионален урок е подценяването за това, че съм жена, че изглеждам наивно” – допълни още г-жа Виденова.

    Разнообразието в екипа (разнополова, етническа и друга основа) води до увеличение в оборота средно между 3 и 9%, повишава с 60% процента броя на патентите (добавя креативност и иновации), и намалява с 22% текучеството. Това заяви Майя Пейчева, мениджър "Човешки ресурси" в Hewlett Packard Enterprise, която говори по темата „Многообразие и опасности от  дискриминация“.

    Адв. Златина Русева-Савова - управляващ съдружник на Ruseva-Savova & Partners, сподели своя поглед за лидерските качества на жените-ръководители - CEO и предприемачи. Тя акцентира върху значението на приобщаването и мотивирането. Останалите лидерски качества, които дамите трябва да се стремят да развият, са упоритост, успоредното развитие на бизнеса и семейството, тъй като децата са извор на енергия и източник на неизчерпаема сила, както и вдъхновение за още по-големи професионални успехи; неподдаването на негативни емоции, прочистване на мислите, правилно канализиране на енергията и непрекъснато актуализиране на личните и професионални цели.

    След конференцията, за осма поредна година бяха връчени и годишните награди на списание и клуб Business Lady. Призовете се дават за най-голям принос на българските делови жени в различни категории.

    В категория ФИНАНСОВ СЕКТОР награда получи Милена Виденова, Управител на Кофас за България, която бе отличена за Съвършенство в управлението на кредитния риск. Управляващият партньор на ERP.BG - доц. д-р Наталия Футекова получи отличие в ИТ СЕКТОР за Принос в ИТ образованието. В категория ФАРМАЦИЯ призът бе връчен на Лилия Караманчева, Генерален мениджър на Queisser Pharma България, за Социално отговорен бизнес модел и устойчив екип. Сред отличените дами бе и Илона Станева, Директор „Маркетинг и реклама” на Fibank. Тя получи награда за Успешно позициониране на Дебитна карта за деца и тийнейджъри в категория БЪРЗО РАЗВИВАЩ СЕ ПРОДУКТ.

    бизнес жени

    Оценка на новината

    0