• Износът на български оръжия се увеличава

    Износът на български оръжия се увеличава

    През 2015г. България отчита силен ръст при износа на оръжия. В сравнение с 2014г., през 2015г. експорта на българския оръжия се е увеличил с близо 60%.

    Износът на български оръжия се увеличава

    През 2015г. България отчита силен ръст при износа на оръжия. В сравнение с 2014г., през 2015г. експортът на българския оръжия се е увеличил с близо 60%. През 2014г. експортът на оръжейната продукция от България е бил на стойност 403 млн. евро, докато през 2015г. сумата достига до 642.3 млн. евро.

    Това се дължи най-вече на множеството военни конфликти, борбата с тероризма и превъоръжаването. България, традиционно изнася продукцията си към най-конфликтните точки в Близкия Изток и Африка. През 2015г. се наблюдава повишен интерес към българските оръжия от страна на Украйна. Тя се превръща в сериозен пазар за нашенските оръжия, докато през 2014г, експортът към нея е бил под милион.

    Повече от 20% от износа на оръжия е насочен към Близкия Изток. Там са издадени разрешения за експорт на стойност 610 млн. евро, а осъщественият износ е за 282 млн. евро. Поръчките от Ирак също са се увеличили и както година по-рано, страната остава основния клиент на българските оръжейни фирми. Ирак закупува всякаква оръжейна продукция – боеприпаси, оръжия, сухопътни транспортни средства, снаряди и др. През 2015г. експортът към тях е на стойност 159.5 млн. евро, докато през 2014г. е бил 80 млн. евро.

    Саудитска Арабия следва Ирак по петите с експорт на стойност 92 млн. евро. Израел, ОАЕ и Катар се нареждат на трето място с по няколко големи сделки за експорт на български оръжия. Четвърта се нарежда Афганистан, която е закупила оръжейна продукция на стойност 57.5 млн. евро. Индия също е един от големите пазари на български оръжия с реализиран експорт на стойност 60 млн. евро. Уганда, Нигерия и Алжир също държат позиции, съответно с 30.7 млн. евро, 16.5 млн. евро и 15.5 млн. евро стойност на изнесените към тях оръжейни стоки.

    Към Ангола, Узбекистан, Южна Африка и Конго също се осъществява експорт на българска оръжейна продукция, но там стойностите варират от 5 до 9 млн. евро, като все пак се отчита увеличение спрямо 2014г. От Чили пък е направена поръчка на стойност 10 млн. евро, в която фигурират само бронежилетки.

    Докато в останалите страни, експортът на български оръжия бележи сериозен ръст, експортът към руския пазар намалява драстично. През 2015г. са направени няколко заявки за изност на стойност 16.5 млн. евро, но нито една не е изпълнена. За сравнение, през 2014г. реализираният износ към русия е на стойност близо 10 млн. евро.

    За сметка на това износът към Украйна се е увеличил с близо 10% през 2015г., сравнение с 2014г. За миналата година с Украйна са осъществени продажби за нас 16 млн. евро, като не са изпълнени всички заявки, които са били за над 27 млн. евро. Най-търсените оръжейни стоки в Украйна се оказват реактивни снаряди, бомби, взриватели, боеприпаси, торпеда и електронно оборудване.

    силен ръст при износа на оръжия ръст при износа на оръжия български оръжия износ на оръжия износ на български оръжия експорт на оръжия

    Оценка на новината

    0