• София се сдобива с изцяло български супермаркет

    София се сдобива с изцяло български супермаркет

    Първият хипермаркет само с български стоки ще бъде поместен на мястото на вече затворилия “Carrefour” в България мол. Супермаркетът ще се казва АБО, което е абревиатура от „агро, био, органик” – което е и търговската марка на проекта за „Първия български хипермаркет”.

    София се сдобива с изцяло български супермаркет

    Първият хипермаркет само с български стоки ще бъде поместен на мястото на вече затворилия “Carrefour” в България мол. Супермаркетът ще се казва АБО, което е абревиатура от „агро, био, органик” – което е и търговската марка на проекта за „Първият български хипермаркет”.

    Управителя на фирмата изпълнител Александър Виклиев коментира, че вече има подписан наемен договор за период от 10г. „Вече имаме договорки с над 350 български производители и очакваме магазинът да заработи през октомври.” – допълва Виклиев.

    Преди около 3 години, подобна инициатива беше реализирана и в Горна Оряховица. Тогава земеделският производител Цанко Цанев купува сградата на халите в града, реставрира я и я превръща в магазин за български стоки. Мечтата на Цанев е била именно тази – да създаде магазин, в който да се предлагат само български стоки.

    Без да знае, че Министерството на икономиката подкрепя идеята на малкия и среден бизнес, за създаване на магазини с изцяло български продукти, Цанев прави целия ремонт на халите сам. В магазина си той продава свинско, пилешко и телешко месо. Млякото се доставя директно от фермите, рибите – от водоемите, а виното се съхранява в бъчви, от които всеки може да си налее сам, колкото желае.

    Освен всичко това, Цанев успял да затвори производствения цикъл и да доставя храната то нивата, директно на трапезата на българина. Неговата фирма е първата в България, която получава официално разрешение да продава продукцията, която произвежда.

    Директорът на БАБХ обаче, бил скептичен относно идеята на земеделеца. Той се аргументирал с това, че според него магазинът няма да е печеливш, защото българското селско стопанство не е в разцвета си.

    Очевидно обаче, не е бил прав, защото освен, че магазина на Цанев се развива добре, у нас се създават още магазини и хипермаркети, в които се предлагат само български стоки.

    български стоки хипермаркет само с български стоки български продукти хипермаркет само с български стоки в София АБО Първият български хипермаркет

    Оценка на новината

    0