• Дрехи с български шевици завладяват пазара

    Дрехи с български шевици завладяват пазара

    Изключителната идея на Валентин Калайджиев бързо завладява модния пазар и се превръща в тотален летен хит. Тук говорим за прекрасни кенарени дрехи с избродирани български шевици. Работилницата на Валентин се намира в Килифарево.

    Дрехи с български шевици завладяват пазара

    Изключителната идея на Валентин Калайджиев бързо завладява модния пазар и се превръща в тотален летен хит. Тук говорим за прекрасни кенарени дрехи с избродирани български шевици. Работилницата на Валентин се намира в Килифарево. Там се изработват дрехите, а шевиците се проектират от самия Валентин с много любов и емоция. Освен него, в работилницата се трудят 4 шивачки, които правят реалност красивите облекла.

    Дрехите на 42-годишния българин се търсят предимно през летния сезон, защото материята им е подходяща за топлите месеци. През този период на годината, в ателието кипи усилена работа. Валентин обаче търси чуждестранни клиенти. Насочил се е към Австралия, защото според проучванията, нашенските дрехи ще се приемат добре там, както от сънародниците ни, така и от австралийците.

    Самият Валентин е бил емигрант – цели 11 години той е прекарал в Гърция, където се запознава и със съпругата си. Там работи във фирми за дрехи, като започва от най-ниското стъпало, минава през всички стъпала на бизнеса и накрая започва да прави собствени модели и кройки.

    След влизането на България в ЕС, той се връща тук заедно със семейството си и с надеждата, че ще може да започне собствен бизнес. Така и става. Връщайки се тук, той създава своя марка “Valtex-V”.

    „В началото работех с гръцки партньори, но след кризата изпаднах в беизходица и единствения начин да продължа напред беше да произвеждам своя собствена марка облекло.” – коментира Валентин. Той споделя, че в началото дрехите му били по-различни, но пак били 100% памучни. С времето избистрил концепцията си, като включил шевицата и сменил материала от памук на кенар, който е изключително автентичен и напомнящ за старите български облекла, а същевремнно с това е много лек и приятен плат, подходящ за лятото.

    Валентин не крие, че започнал да използва българската шевица, защото... се ядосал на румънците. „Те заляха половината свят с етноелементите си, дори много холивудски звезди носят дрехи с румънски тип шевици.” – казва Калайджиев. Това го мотивира да започне да изработва дрехи и с български шевици, които са изключително красиви и ефектни.

    На Валентин му отнема време да олекоти българската шевица, която иначе е много тежка за леките дрехи от кенар. При дрехите му преобладава плевенската шевица, която е много подходяща за ежедневни облекла. Повечето от облеклата са бели, но в ателието се изработват и цветни по поръчка на клиентите.

    В началото конфекцията на Валентин била предназначена само за мъже. В последствие обаче, пазарът поискал своето и той бил „принуден” да започне да произвежда дрехи и за нежния пол. С течение на времето дамите започнали да питат за подобни дрешки, с които да обличат децата си, ето защо от около година насам, Валентин шие и детски ризи и блузи с български шевици.

    Уникалните етно-дрехи вече завладяват стремително пазара и Валентин се радва на висок интерес от страна на потребителя. Дрехите му вече се продават на много места из България, които имат запазен фолколорен стил, като Боженци, „Етъра”, Златоград, някои места по Черноморието и др.

    български шевици български дрехи Валентин Калайджиев производство на български дрехи дрехи с етно-мотиви кенарени дрехи с избродирани български шевици кенарени дрехи Valtex-V

    Оценка на новината

    5.00