• Семеен бизнес със занаятчийски сладолед

    Семеен бизнес със занаятчийски сладолед

    Gelateria Naturale  е малко заведение в центъра на София на улица „Иван Шишман“. Там се предлагат много неща, но най-основният продукт е занаятчийския сладолед.

    Семеен бизнес със занаятчийски сладолед

    Gelateria Naturale  е малко заведение в центъра на София на улица „Иван Шишман“. Там се предлагат много неща, но най-основният продукт е занаятчийския сладолед. Това, което разлиава този сладолед от индустриалния е, че се използват само натурални продукти за приготвянето му.
    „С нашият сладолед със сигурност ще се омажете, защото оставихме палмовото олио и хидрогенизираните мазнини за индустриалият сладолед.“, казват собствениците.

    Идеята за джелатерията е на Савина Николова. Тя е на 23 години и е завършила дигитални медии и реклама в Италия. Там тя присъства на множество фестивали и изложения на сладолед и така се запалва по идеята. Решава да говори със своя баща – Николай Николов и се оказва, че той има познат, който продава машина за сладолед. Така Савина решава, че иска да се занимава с производство.

    Първоначалната инвестиция надхвърля 50 хил. лв., но след това се оказва, че машината не е подходяща. Семейството не се отказва, а купува нова от Италия.
    Така през юли 2015г., към края на сезона на сладоледа, намират място, на улица „Шишман“ и въпреки, че са видяли данните, че 85% от продажбите на сладолед се реализират в периода май-август, те започват работа.  

    Изчитат множество информация и опитват хиляди рецепти.
    „Прозводството на сладолед е точна наука и изисква математика. При готвенето у дома можеш да сложиш малко повече от някоя съставка и това не значи, че ще развалиш ястието. При сладоледа обаче, ако сложиш 50 грама повече захар, ще развалиш  структурата му и това значи, че трябва да го изхвърлиш.“, казва Николай Николов.

    Савина и Николай искали да работят с местни производители, но това се оказало доста трудно.
    „Производството е специфично, защото работим с натурални продукти – животинска сметана, пълномаслено мляко, мед и нерафинирана захар.“, споделя Савина.
    В началото семейството се принудило да използва белгийска течна животинска сметана, защото не успели да намерят българска. Започнали и с италиански лешникови пасти, но към момента използват само български органични такива – орехови, бадемови, лешникови, сусамени и фъстъчени, както и работят с българска фирма за животинска сметана „Хармоника“.

    Семейството знае, че предлагат различен продукт. „Други производители също твърдят, че предлагат занаятчийски сладолед, но използват индустриален прах. В страната ни всичко, което се приготвя на място се обявява за занаятчийско, но всъщност е по-важно какво се слага вътре. Ако правиш кекс у дома и използваш готова смес не е същото като да забъркаш съставките, нали?“, обяснява Николай.

    Gelateria Naturale използва сезонни плодове, които купуват всяка сутрин и всяка сутрин ги чистят, белят и режат на ръка.  Постоянно експериментират с вкусовете и имат комбинации, които са правили само по веднъж. „Отскоро смесваме дюля с хрян. Не знаем колко пъти ще го направим, но опитваме. Всичко зависи от сезона, търсенето, настроенито.“, обяснява Савина.

    В заведението се предлагат още сладкиши по стари сицилианцки рецепти, сандвичи и десерти.
    Бъдещите планове на собствениците на Gelateria Naturale  са да разширят точките на дейността си.

    сладолед натурални продукти Gelateria Naturale занаятчийски сладолед

    Оценка на новината

    0