• Български софтуер получава „Оскар“

    Български софтуер получава „Оскар“

    Двама българи, учили и живеещи в България, са напът да вземат „Оскар“ за принос в киноиндустрията. Наградата ще бъде връчена на 11 февруари, но победителите вече са ясни.

    Български софтуер получава „Оскар“

    Двама българи, учили и живеещи в България, са напът да вземат „Оскарза принос в киноиндустрията. Наградата ще бъде връчена на 11 февруари, но победителите вече са ясни.
    Софтуерът за 3D визуализации V-Ray е виновникът за този успех. Българската компания Chaos Group ще бъде един от 18-те носители на наградата в технологичните постижения и принос в киното.

    Владимир Койлазов, съосновател на компанията, ще приеме наградата. V-Ray, всъщност не е нов. С него са създавани филми от ранга на “Аватар“, „Игра на тронове“, „Железният човек“ и много други. Софтуерът позволява, да се избегне създаването на декори и снимането на определени места, като просто създава всичко нужно.
    „Ако е нужно да се създаде някакъв фантастичен свят, например, то софтуерът ще покаже как би изглеждал и то максимално добре.“, казва Владимир.

    V-Ray намира приложения навсякъде, където има 3D визуализация – от игрите до авиоиндустрията. Технологията се ползва все по-често вместо реални снимки на локации.
    Компанията  е основана през 90-те години, а първата версия на V-Ray е от 2002г. днес компанията има офиси в Балтимр, Сеул и Токио. Идеята е дошла в апартамент в Младост, а двамата основатели – Владимир и Петър са стартирали съвсем сами.
    „3000 долара, в това число и един компютър с два процесора, е първоначалният капитал, за който ни помогнаха родителите ни.“, казва Петър.

    По данни от 2015г. компанията има 6 млн. долара печалба. И продължава да расте.
    „Имаше един филм преди време, за един господин, който се влюби в телефона си. След като го гледах, влязох в един форум, където някой беше написал, че обича филми, в които няма визуални ефекти, а реално целият филм беше правен с нашия продукт. Това е успехът.“, споделя Владимир.

    За разлика от другите „Оскари“, този за технологичен принос се присъжда за цялостен принос, а не за изминалата година.

    "Оскар" Chaos Group V-Ray 3D визуализация специални ефекти

    Оценка на новината

    5.00