• Български късометражен филм с номинация за „Оскар”

    Български късометражен филм с номинация за „Оскар”

    Българският късометражен филм „Сляпата Вайша”  на Теодор Ушев е номиниран за „Оскар” в категория „Късометражно кино”.

    Български късометражен филм с номинация за „Оскар”

    Българският късометражен филм „Сляпата Вайша”  на Теодор Ушев е номиниран за „Оскар” в категория „Късометражно кино”. Филмът е по разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории". 6-минутната анимация разказва за момиче, което е обречено с едното си око да вижда в бъдещето, а с другото в миналото и така не може да живее в настоящето.

    „Не съм очаквал никога, не съм и мечтал дори да бъдем номинирани за „Оскар”, но в последните седмици имаше някои индикации за това. До последно мислех да остана в България, но продуцентът ми се обади и каза: „Тео, трябва да си тук. Мисля, че имаме реален шанс да попаднем сред номинираните.”, казва Теодор.

    Филмът е направен за около 60 000-65 000 канадски долара. Универсалната история и това, че филмът е много различен е най-големият му плюс.
    „Ние победихме Disney.”, с вълнение казва аниматор.

    Филмът е един от първите в света, които използват технологията Окулус рифт, което значи, че образът се проектира не само на екрана, но и навсякъде около зрителя с помощта на очила Окулус Рифт, които позволяват да се вижда допълнителната реалност, добавена във филма.

    Филмът вече е спечелил сърцата на публиката, защото бива разбран от деца на 9 години до възрастни на 99 години.

    "Сляпата вайша" Теодор Ушев Георги Господинов номинация за "Оскар"

    Оценка на новината

    5.00