• Български ски и сноуборди превземат пазара на Китай и Русия

    Български ски и сноуборди превземат пазара на Китай и Русия

    Стартиращите фирми в България срещат доста трудности, стъпвайки на пазара. Една от тях е финансирането, но по-сериозен е проблемът с това, че държавата не предлага никакви облекчения за новите фирми.

    Български ски и сноуборди превземат пазара на Китай и Русия

    Стартиращите фирми в България срещат доста трудности, стъпвайки на пазара. Една от тях е финансирането, но по-сериозен е проблемът с това, че държавата не предлага никакви облекчения за новите фирми и в частност за малките компании и предприятия.

    Една такава компания е Cloud 9. Стартъпът се занимава с ръчно производство на ски и сноуборд. Миналата година Cloud 9 спечели конкурса Rinker’s Challenge и това им е помогнало в много аспекти.
    „С тяхна помощ успяхме да вземем оборудване и да улесним производството си. Пренесохме се в по-голямо помещение и това ни позволи да произвеждаме по-голямо количество. Помогнага ни много в чисто бизнес план. Ние сме инженери и нямаме преприемачески опит.”, казват основателите – Мирослав Георгиев и Владимир Димитров.

    Пазарите, към които двамата се целят са Русия и Китай. Това не са познати пазари за българските стоки, но предприемачите наблюдават голям интерес към своите продукти от двете страни. Стъпват и на европейския пазар, макар той да е пренаситен от подобни стоки. Европа все още няма достатъчно доверие на българските стоки, но доста хора вече са забелязали, че продуктите са с високо качество, а цените им са напълно приемливи.

    През първите две години от създаването на Cloud 9, целта на двете момчета е била да създават различни модели, да ги тестват и подобряват, така че да удовлетворят нуждите на клиентите си. В момента имат само няколко завършени модела, но отзивите за тях са все положителни.
    Миналата година продуктите са били на промоционални цени от 700 до 1100 лв., но през тази година моделите ще претърпят известни промени и това вероятно леко ще вдигне цената.

    Мирослав и Владимир се познават от деца и са приятели от дълги години. Идеята за създаването на такава компания е дошла преди много години, докато двамата са в унивеситета, но я реализират през 2014г. Както всяка друга компания, двамата са срещали доста трудности по пътя, но най-голямата им мотивация е чувството за успех. "Ако трябва да го обясня с една дума - планината ни вдъхновява много повече, от каквото и да е друго. Имаше много предизвикателства във всяка една фаза от осъществяването на проекта, но никога не сме си помисляли да спрем.", казва Владимир. 

     

    Cloud 9 български ски български стоки на европейския пазар

    Оценка на новината

    5.00