• Български анимационен сериал буди световен интерес

    Български анимационен сериал буди световен интерес

    Детските анимационни филмчета претърпяха известни промени през последните години.

    Български анимационен сериал буди световен интерес

    Детските анимационни филмчета претърпяха известни промени през последните години. Сюжетите, героите и графиката бяха коренно променени и сега повечето детски анимационни филмчета са насочени и към по-възрастната публика.
    Такъв е и новият детски анимационен филм на българинът Димитър Петров. Проектът е на студио „Змей”, основано през 2014г. и се казва „Златната ябълка”.

    Димитър се занимава с анимация от 19-годишен. Работи за различни компании в страната и в чужбина и накрая стига до Cartoon Network. Няколко месеца след това през 2014г., Петров се връща в България. 2 години преди това той е написал сценария за „Златната ябълка. Когато се завръща в родината, Димитър започва да работи по идеята си. Рисува декорите, и обикаля страната, за да говори с възрастни хора, да посещава кукерски фестивали и да събира легенди.
    „Търсех истории, снимах костюми, говорих с хора, за да базирам на нещо проекта.”, казва Димитър Петров.

    Сериалът събира различни български легенди и фолклорни елементи. Главните герои са четирима – синьокосата Вихра, Тина-пакостина, която е самодива и двамата братя кукери Влад и Бран. Миналата година студио „змей” пусна 5-минутен късометражен филм „Легенда за първия кукер”, който имаше за цел да запознае аудиторията, с какво ще се сблъска във филма.

    Героите обикалят страната и търсят златната ябълка. „Пилотният епизод ще покаже на зрителите по каква лична причина я търси всеки един от героите.”, споделя Петров. Първият епизод от сериала ще се появи на екран към края на годината и ще бъде с дължина от 26 минути. Стилът в него леко ще напомня този на Ейвинд Ърл, илюстратора, чието дело е анимацията „Самурай Джак”.
    „Постепенно Ърл ще отстъпи на личния стил на студио „Змей”. Целта ни е постепенно да въведем чуждестранния, а и нашия, зрител в един свят, който може да бъде много екзотичен.”

    През 2015г. „Змей” набра 23 хил паунда от платформата за съвместно финансиране Kickstarter. Парите бяха използвани за създаването на „Легенда за първия кукер”. Късометражното филмче имаше за цел да провери интереса на хората, който в действителност надхвърли очакванията и студиото започна преговори с френски и американски разпространители.
    Проектът „Златната ябълка” набира финансиране само от своите фенове – над 1100 човека. Освен чрез Kickstarter, студиото е получавало дарения и покупки на мърчандайз продуктите им.
    „Финансите ни идват само от хора, които искат да гледат филма.”, коментира Димитър.

    Поредицата ще разказва за мистични създания, кукери, самодиви, духове и демони, които са често срещани във фолклора на нашата родина. Още от самото начало проекта е замислен като световен и всяка една част от днего се работи и на български и на английски, за да бъде достъпен от международния зрител.
    „Разказваме общочовешки сюжети, но поставени в екзотиката на българската среда и фолклор.”
    „Златната ябълка” вече има голям потенциал да се превърне в световен продукт. Освен това, филмчето ще бъде едно добро средство да запознае света с красотата на България и с всички онези мистични истории, които тя може да предложи. А, ние нямаме търпение да видим пилотния епизод.

    студио "Змей" "Златната ябълка" български анимационен сериал "Легенда за първия кукер"

    Оценка на новината

    5.00