• Българи създават първия в света "умен диван"

    Българи създават първия в света "умен диван"

    Малко по малко домовете, колите ни, та дори и дрехите ни стават по-умни.

    Българи създават първия в света "умен диван"

    Малко по малко домовете, колите ни, та дори и дрехите ни стават по-умни. Компании от цял свят опитват да направят вещите ни по-умни и да улеснят ползването им. Една българска компания, обаче е крачка напред. Защото е създала „умен диван”.

    Идеята е на Йордан Начев и Марио Велков. Двамата започват работа с Техническия университет в София през 2004г., когато им е възложена задачата да направят прототип на „смарт диван”.

    „Умният диван” разполага с няколко функции – охлаждане, затопляне, съраунд система и релакс механизъм. Управлението е изключително лесно, без излишни бутони и жици. Всичко става през таблет, който е базиран на софтуер, съвместим с всички операционни системи.

    В бъдеще механизма ще позволява на потребителя да управлява всичко в дома си без да се налага да става от дивана. Начев казва, че в света има и други такива проекти, но за момента техния е най-развит. Това, което го отличава е, че ще бъде по-достъпен за повече хора.

    Проекта е на стойност 1.6 млн. лв. 65% от тях са отпуснати по ОП „Иновации и конкурентоспособност”. Срокът за изпълнение е до 18 януари 2018г., когато се очаква налице да бъдат и нужните съоръжения за производство.

     

    българска компания създава умен диван умен диван умен дом ОП "Иновация и развитие"

    Оценка на новината

    5.00