• Български електрически триколки изминават над 100 км само за 0.30лв.

    Български електрически триколки изминават над 100 км само за 0.30лв.

    Тенчо Стамов е посветил много усилия да създава електрически скутери и триколки.

    Български електрически триколки изминават над 100 км само за 0.30лв.

    Вълка Колева е на 76 години, живее е димитровградското село Бряст и всеки ден се готви за участие в пазара на общинския център на Димитровград. Тя не ползва автобуса. Не ходи и пеш. Няма и книжка, но не и нужна, защото ползва електрическа триколка.

    Триколката със сенник е дело на Тенчо Стамов, а Вълка е една от първите му клиентки. „Нямам книжка, но не ми трябва. Триколката е много удобна и ми спестява много пари. Всеки ден спестявам 3 лв. за пенсионерски билет от тук до Димитровград и обратно.”, коментира Вълка.

    Тенчо Стамов е посветил много усилия да създава електрически скутери и триколки. Идеята му е хрумнала преди 3 години, когато на един неделен пазар попада на малък скутер. Той решава да направи подобен за 3-годишния си внук. И успял. Но му дошла още по-мащабна идея и той решава да поръча два електроскутера от Китай.

    Когато скутерите идват, той ги разглобява, а след това от двата прави един – много по-добър. Така Стамов създава своята фирма „Стамов и Ко”. Почти всичко минава през ръцете на майстора преди готовият продукт да се появи на пазара. Единствените готови части, които ползва са двигател, акумулатор, верига и колелелета. Всичко друго, от шасито до електрониката, си прави сам.

    „Вложих страшно много усилия, средства и сили. Работих усърдно 5-6 месеца и първата триколка стана огромен хит. Тази тенденция продължи и с втората, после с третата и така до днес.”, коментира майсторът.

    Електроскутерите могат да изминат около 60 км само с едно зареждане на батерията. Пълното зареждане на акумулатора струва 15 стотинки. Това означава, че за около 100 км ще платите само 30 ст. Максималната скорост, която превозното средство може да развие е 60 км/ч.
    Цената е около 2000 лв., но Стамов смята да вдигне цената, заради скъпия долар.



    Печалбата е минимална, тъй като частите, които купува са доста скъпи, но най-голямата гордост на Стамов е това, че за момента няма нито едно оплакване. Продуктът се харесва много и се купува от цяла България.
    Що се отнася до бъдещите планове на предприемача те са свързани с подмяна на досега ползваните оловни акумулатори с по-мощните и по-леки литиево-йонни батерии. Те обаче са по-скъпи и за момента това е само идея.

    Първата триколка вече е изминала 5000 км. акумулаторът и трябва да издържа презареждания поне 5 години, след което може да бъде подменен.
    Триколките имат и недостатъци, разбира се и Стамов ги посочва ясно. Един от тях е това, че за момента няма как триколката да се превърне в истински автомобил, тъй като майсторът не разполага с база, където да направи сам купе от закрит тип. Всичко друго в триколката – светлини, спирачки, стопове, клаксон, скоростомер и индикатор на батерията – не се различава по нищо от обикновените автомобили.

    Интерес към автомобилчетата имат и няколко гръцки предприемачи. Те са отишли на място при Стамов и са го попитали дали има възможност да доставя по 15 триколки всеки месец. За момента, обаче той няма капацитет. „С малко усилия мога да произведа 5-6, но наистина се надявам някой ден да успея да увелича производството.”, коментира майсторът.

    Електромобили електрически триколки електроскутери Тенчо Стамов

    Оценка на новината

    4.33