• Шоколадовата фабрика "Гайо" и бирата от какаови зърна

    Шоколадовата фабрика "Гайо" и бирата от какаови зърна

    Първите продукти са два натурални шоколада, приготвени по еднакъв начин, но с различно по произход какао.

    Шоколадовата фабрика "Гайо" и бирата от какаови зърна

    Гайо” е българска фирма, която се занимава с производството на изцяло натурални шоколадови продукти. Собствениците са Венсан Гайо, французин-музикант и Мария, българка. Двамата се срещат преди години, влюбват се и създават семейство. После следва още едно сладко събитие – шоколадовата фабрика „Гайо”.

    Фирмата използва вносни какаови зърна от Никарагуа, Венецуела и Доминикана. Освен за приготвянето на шоколадови изкушения, предприемачите ползват какаовите зърна за направата на бира.

    За да приготвяш изделия от какао трябва да умееш да полагаш специални грижи за него и Мария и Вансен знаят как. Когато преди няколко години те се запознават с производители на какао от Венецуела, тяхното отношение към шоколада коренно се променя. Те започват да пробват различни рецепти за шоколад в домашни условия.

    Тогава двамата още живеят във Франция, а когато се местят в България, решават да създадат и собствен бизнес. Така се появява фирмата „Гайо” и натуралните продукти без лицетин и с нерафинирана захар. Млечният шоколад „Гайо”, пък не съдържа животински продукти.

    Първите продукти са два натурални шоколада, приготвени по еднакъв начин, но с различно по произход какао. И двата са със 70% чистота. Доставчиците на фирмата са малки производители. Избягват Африка, защото там продуктите се третират с различна химия заради състава на почвата.

    Двамата се учат от производители, които създават шоколад направо от зърната и не ползват какао на прах и аромати. Според Гайо най-чисти продукти за направата на шоколад ползват няколко малки производители във Франция.



    В момента се строи цех в Прослав, в Пловдив. Мария и Гайо смятат да провеждат турове, където всеки ще може да види от първа ръка как се създават шоколадовите изделия. Work-shop-ове, концерти, културни събития, дегустации на вино и шоколад.

    Предприемачите са научили и с какво си отива натуралният шоколад, а именно уиски, коняк, вино и... бира. Именно затова двамата са създали и „шоколадовата” бира. Тя се прави в пивоварната Диво Пиво, а всеки който желае да я пробва може да я открие в бирария „Котка и мишка”.



    Мария и Гайо вярват, че ще успеят да се наложат като лидери на шоколадовия пазар, защото виждат, че все повече хора обръщат внимание на българските продукти. Въпреки това, те не искат да покриват огромен пазар, защото смятат че така ще изгубят своята идентичност. И ние сме сигурни, че двамата ще успеят да покорят пазара, защото шоколадите „Гайо” са едно невероятно изживяване и притежават нещо, което масовото производство няма, а именно – любов.  

    натурални продукти шоколади "Гайо" какаови зърна шоколадова бира

    Оценка на новината

    0