• Млада дизайнерка покори модния свят с българска шевица

    Млада дизайнерка покори модния свят с българска шевица

    Ние българите, уважаваме своите традиции и се гордеем със своя произход.

    Млада дизайнерка покори модния свят с българска шевица

    Ние българите, уважаваме своите традиции и се гордеем със своя произход. Нашата култура прелива от фолклор и история, а носиите ни са символ на силата и непоколебимостта на българския народ. Вероятно именно българската носия вдъхновява 16-годишната Моряна Филипова от София да създаде своя собствена модна линия, носеща красноречивото име „Фолклорни мотиви в гардероба на съвременната работеща жена“.

    Всеки един модел на Моряна носи духа на една силна и независима жена, а акцентът е върху българската шевица, която избродирана ръчно от младата дизайнерка.
    Моряна създава 13 модела за 3 месеца, за да участва в ABLE Mentor, където развива идеята си за присъствието на българските шевици в дрехите на съвременната жена.

    Идеята на Моряна идва след едно посещение на Етнографския музей, където една дама й е разказала за всички скрити символи в българската шевица. Тя се запалва и така всеки един от нейните 13 модела се сдобива със скрити символи, толкова красиво вплетени в дрехите, че е трудно да не им се възхитиш.

    След като завърши  клас Моряна ще учи мода в Италия и ще популяризира своите дрехи. Сигурна е, че ще успее, защото българската шевица е наистина красива и уникална. „Гоним световна сцена, но аз винаги ще се връщам в България.“, обещава дизайнерката.

     

    българска носия българска шевица Моряна Филипова дизайнери

    Оценка на новината

    5.00