• Българи създадоха система, бореща се с мръсния въздух

    Българи създадоха система, бореща се с мръсния въздух

    Двама дейни българи представиха решение за справяне с мръсния въздух в България, след като стана ясно, че страната ни подлежи на санкции за този проблем.

    Българи създадоха система, бореща се с мръсния въздух

    Двама дейни българи представиха решение за справяне с мръсния въздух в България, след като стана ясно, че страната ни подлежи на санкции за този проблем. Те са създали мрежа, която може да измерва чистотата на въздуха, а данните се препращат към станции.

    Системата е оборудвана с няколко датчика, които измерват нивата на прахови частици, както и влажност, температура и атмосферно налягане. Създателите все още работят по проекта си и предстои да включат датчици за азотен двуокис, въглероден окис и други вещества, които влияят негативно на организма.

    Всяка година над 7 млн. души умират в следствие на замърсяването на въздуха. Мръсният въздух причинява болести като рак, алцхаймер, паркинсон, деменция и други. Създателите на системата смятат, че всяка една страна трябва да работи много усилено, за да намали риска за хората.

    Станциите могат да бъдат инсталирани в дома на всеки от нас. Цената е около 80 лв., а екипът с удоволствие ще сглоби частите и ще даде насоки за инсталацията.

    смог замърсяване на въздуха болести прахови частици

    Оценка на новината

    0