• "Охмеляваш ли се да опиташ" Blek Pine и новия вкус на крафт бирата

    "Охмеляваш ли се да опиташ" Blek Pine и новия вкус на крафт бирата

    Крафт бирата бързо набра популярност като едно по-екзотично и интересно питие, което изобщо не е подходящо за всеки.

    "Охмеляваш ли се да опиташ" Blek Pine и новия вкус на крафт бирата

    Крафт бирата бързо набра популярност като едно по-екзотично и интересно питие, което изобщо не е подходящо за всеки. Пивоварството е доста трудно, а още по-трудно става ако вариш крафт. Това пиво е по-ароматно, съвкупност от вкусове, от аромати и усещания. Ако сте ценител на бирата, а все още не сте пробвали крафт, ще се опитаме да Ви убедим да го направите, колкото се може по-скоро.

    Говорим си с едни пивовари от Горна Баня. Любители са на бирата, както се досещате, а са се превърнали и в любители на пивоварството в домашни условия. Тяхната крафт бира носи името Blek Pine и си заслужава веднага да изтичате до магазина, за да се снабдите с няколко за след обяд.

    Веднага молим Боби и Митко, създателите на Blek Pine, да ни разкажат малко повече за крафт бирата, защото в страната все още има хора, които не знаят какво е крафт бира и какво я отличава от индустриалната. Коя е тайната съставка, която прави крафт бирата толкова пивка?

    „Крафт бирата нашумя мълниеносно по целия свят и не подмина България. Тя се отличава с огромната доза любов, която се влага в нея и разбира се – с разнообразните суровини. Освен различните видове хмел и малц в крафт бирата се добавят и нестандартни продукти. Ние сме опитвали бири със стриди, шафран и люти чушлета. В този бранш се срещат и бири с различни плодове. Всяка крафт бира носи своята история и е много далеч от маркетинговите трикове на специалистите.“, обясняват двамата пивовари.

    Добре де, обаче бизнес в България се прави изключително трудно. Затова ни е интересно как се е родила идеята за пивоварна и колко е трудно да се пробие в този бизнес. Боби и Митко разказват, че идеята им се е родила отдавна. Оказва се, че преди да отворят пивоварна и да покорят пазара двамата са били любители пивовари и са варили бира в домашни условия. А, какво по-хубаво от това да превърнеш хобито си в бизнес?

    „Вероятно, както и при всяко друго производство е имало редица проби и грешки, преди да стигнете до крайния продукт. Кажете ни какво научихте за домашното производство на бира?“, питаме ние.
    „Разбира се, че и при нас имаше проблеми, както е при всяко производство. Но на нас много ни помогна домашното пивоварство. Имахме шанс да комбинираме различни вкусове. Дори сега понякога варим в домашни условия.“, отговарят двамата пивовари.

    Пивоварната на Blek Pine се намира в софийския кв. Горна Баня. А, самата бира можем да открием в една голяма търговска верига. Blek Pine, обаче се продава и в различни барове и заведения, предлагащи авторска кухня. Боби и Митко обясняват, че са взели решение да работят с подобни заведения, защото те имат вкус към различното.

    „Все пак кулинарията и крафт бирата вървят ръка за ръка. Можете да ни откриете във всички специализирани магазини за бира в страната. „Пивотека“ и „100 бири“ са наши основни дистрибутори.“, казват предприемачите.

    Искаме да разберем още за Blek Pine и веднага питаме какво я отличава от останалите бири на пазара.
    „В България има само няколко пивовари на крафт бира и е трудно да се говори за конкуренция. Но всяка една пивоварна се отличава с нещо. А, Blek Pine се отличава по много неща. Ако сте я опитали веднъж, никога няма да я сбъркате, когато я видите на рафта“.

    И двамата не искат да изброяват колко човека са ангажирани с проекта Blek Pine. Казват, че са доста и се притесняват да не изпуснат нечие име по погрешка. Питаме и за бъдещите планове на пивоварите.

    „Планираме разширяване на капацитета и искаме да инвестираме в някоя и друга полезна джаджа. Подготвяме няколко специални бири, които са създадени за зимния период. Готвим и изненада – колаборация с по-голяма и известна пивоварна, но за момента няма да кажем коя е. Искаме да е изненада.“, смеят се двамата.

    Крафт бирите са подходящо питие за всяко едно събитие. "Охмелявате ли се да опитате?", пита бутилката на Blek Pine и ние всички ентусиазирано крещим "ДА". Напълно сме готови да забравим за индустриалната бира! 

    пивоварна крафт бира Blek Pine домашно пивоварство

    Оценка на новината

    5.00