Онлайн ли си, бабо?

Бабите са едни страхотни същества, в присъствието на които всички сме крале и кралици. Баба има една тайна сила да възпитава без да крещи, да съветва без да забранява и да обича с тонове любов, която струи от всяка нейна дума и от всеки неин жест.

Онлайн ли си, бабо?

Бабите са едни страхотни същества, в присъствието на които всички сме крале и кралици. Баба има една тайна сила да възпитава без да крещи, да съветва без да забранява и да обича с тонове любов, която струи от всяка нейна дума и от всеки неин жест.
За другите баби не знам, обаче българските баби са ненадминати. Те въобще не пестят сили, когато става въпрос за внучето им.

Такава е и бабата на Анжелина Бъчварова. Когато Анжелина заминава да учи в Англия баба й много, много й липсва, защото само с нея не може да си пише в социалните мрежи. Това е и моментът, в който Анжелина вижда колко огромна е пропастта между различните поколения и колко трудно е да я прескочите с баба.

Много от възрастните хора не разбират как работят новите технологии и понеже мразят да досаждат на своите внучета – не питат. А, внучетата страдат, че не могат да си пишат с баба, както си пишат с Мария от съседния вход.
Анжелина, обаче, решава да промени това. И стартира проекта „Блог до баба“. На баба й трябват няколко дни, за да разбере, че не става дума за блоКа, в който живее.

В „Блог до баба“ Анжелина съвсем разбираемо и с доза чувство за хумор, което е унисон с разбиранията на възрастните обяснява за какво служат социалните мрежи и приложения, какво е Facebook, LinkedIn, Google. Защо са им на хората #хаштагове, какво знае Google и защо всички снимат с Елфи.

Когато Анжелина разказала на баба си за Skype тя била очарована. Не могла да се начуди как така вижда внучето си на компютъра, пък то е толкова далеч. Анжелина осъзнава, че е допуснала огромна грешка – не е обяснила на баба си новите технологии докато е имала възможност.

Това е апел към всички млади хора да не слагат възрастните в ъгъла. Не им казвайте, че не могат да научат нови неща, защото това не е вярно.“, казва Анжелина.
Баба ни е учила на толкова много неща. Сега е време ние да научим баба да поства в социалните мрежи и да ни позволи да се насладим поне на вида на вкусната мусака, на доматите от градината и на вечно усмихнатото й лице.

Анжелина разказва, че най-трудно е обяснила на баба си защо вечно си гледала телефона. Според баба общуването не трябва да е през смартфона, то трябва да е очи в очи. Сега Анжелина е доброволка в сдружение „Знание“, където онлайн обучава възрастни хора да ползват компютъра и телефона си. Трудно й е да им обясни какво е „мишка“. „Това, което на нас ни се струва естествено, за тях е непонятно. Но е нужно само малко търпение.“, споделя Анжелина.

А знаете ли кое е най-хубавото? Че обучението е двустранно. Анжелина също научава нови неща, например какво е бъклица, за кого се използва думата гагаузин и какво е бъкел.

„Блог за баба“ не е само за възрастни. Анжелина споделя, че го четат много млади хора и изключително се забавляват. Сега младото момиче ще заснема видеа, които да помогнат на възрастните хора да разберат по-добре кое как работи.
„Ще науча баба на много неща. Но най-много искам да я науча, че я ценя и се интересувам от нея, точно колкото и тя от мен.“, казва Анжела.

предприемач Селфи баб блогове "Блог до баба"

Оценка на новината

5.00