• Българско орехово масло предизвика интереса на Европа

    Българско орехово масло предизвика интереса на Европа

    Мирослав Бърдаров е български производител на биопродукти, към които редица държави проявяват интерес.

    Българско орехово масло предизвика интереса на Европа

    Мирослав Бърдаров е български производител на биопродукти, към които редица държави проявяват интерес. Бърдаров е взел участие в най-голямото изложение на биопродукти в света, което се проведе в Германия. Форумът беше организиран от Асоциация на биопроизводителите в България.

    Освен компанията на Бърдаров България са представили още две фирми.
    Мирослав е на 48г. от Полски Сеновец. Той започва своя бизнес с търговия на зърно, след което прави бетонов възел и баластерна в Полски Тръмбеш. В момента тази част от бизнеса се управлява от брат му Петър.

    Мирослав произвежда биопродукти на "БиоБърдаров" от орехови ядки. Той обработва 1000 дка орехови градини заедно със своя син Григор. Мирослав споделя, че когато са започнали да се занимават с това най-трудно е било изчистването на градините. Инвестирали са 80 000 лв. в трактор, като част от сумата е била субсидия.

    Бърдаров споделя, че инвестицията е огромна и семейството му продължава да инвестира пари, а възвращаемост все още няма. Но няма да се откаже. Сега пред него има отворена врата – напът е да сключи договор с английска компания. Интерес към продуктите на Мирослав проявяват и румънци, италианци и немци.

    Основен продукт е маслото от орехи. За него компанията използва студено пресоване и филтър, за да стане сместа фина. От ядките излиза и брашно, а лична идея на Мирослав е и производството на ореховки и меденки.

    Първоначалната идея на Мирослав е била да продава ядките. После му хрумва, че може да прави масло от тях и всъщност идеята му е много добра. Оказва се, че маслото от орехи е лековито и е много полезно при проблеми с щитовидната жлеза, както и при диабет.
    Мирослав споделя, че един от най-големите му проблеми е намирането на работна сила. 

    масло от орехи орехово масло био орехи Мирослав Бърдаров БиоБърдаров

    Оценка на новината

    5.00