• Вкусно, иновативно и здравословно от пловдивската BioStyle

    Вкусно, иновативно и здравословно от пловдивската BioStyle

    Димитър и Евгения са поредните предприемачи, които са открили, че е много по-лесно да произвеждаш сам храната си, когато искаш да се храниш здравословно, вместо да обиколиш всички магазини в страната и да не откриеш това, което ти е нужно.

    Вкусно, иновативно и здравословно от пловдивската BioStyle

    Димитър и Евгения са поредните предприемачи, които са открили, че е много по-лесно да произвеждаш сам храната си, когато искаш да се храниш здравословно, вместо да обиколиш всички магазини в страната и да не откриеш това, което ти е нужно.  Димитър и Евгения Стаменови са основатели на компанията "Биостайл", която произвежда здравословни пълнозърнести соленки и сладки. 

    Така започват. Скоро се появяват и CultureRaw - сурови крекери, а миналата година на пазара идват и суровите хапки с пробиотици Goody. Днес Биостайл продава своите здравословни продукти в над 15 държави в Европа и Австралия. Всъщност огромна част (70%) от производството е предназначено за износ. В България Биостайл продава на над 500 магазина, сред които и веригите супермаркети Кауфланд и Билла. Димитър и Евгения са си поставили цел да достигнат приходи от 360 хил. лв. тази година. 

    Двамата предприемачи бързо разбират, че пазара е гладен за здравословна храна. Научават много тънкости за суровите крекери, например и днес могат да кажат точно как се случва процеса. Споделят, че понякога е трудно, защото. Евгения обяснява, че българските суровини са много качествени и се харесват в чужбина. Компанията иска да използва повече български продукти, но това крие рискове. 

    Преди няколко години, например, лошата реколта на сини сливи принуждава Биостайл да спре един от продукти си, тъй като липсва основната суровина. Едно от най-големите предизвикателства в историята на компанията е връщането и налагането на този продукт отново на пазара. Още при стартирането на компанията Димитър и Евгения тръгват с нагласата, че ще изградят цех за производство, но по редица причини това не се случва. 

    Все пак те произвеждат в помещение под наем в село Катуница, но то се оказва твърде малко. Те отново започват да търсят подходящо помещение, но това се оказва огромно предизвикателство. Така и двамата се съгласяват, че вместо да разчитат на европейско финансиране, което им е било отказано два пъти, могат сами да изградят цех, който напълно да отговаря на нуждите на производството. 

    Инвестицията е в размер на 200 хил. лв. собствени инвестиции и кредит. Двамата се спират на село Брестовица, което също се намира около Пловдив. След няколко седмици Биостайл ще се премести в новия си дом. На мястото е изградена и пречиствателна станция, както и съоръжения, които да улавят дъждовната вода, за да бъде ползвана за поливане. Новото помещение ще позволи на Димитър и Евгения да разширят дейността си 6 пъти. Вкипът също ще нарастне - първоначално с 10 души, а скоро и с повече. 

    Част от екипа на Биостайл ще напусне, тъй като не иска да пътува до Брестовица. Другата част, обаче, с удоволствие се присъединява към своите шефове. За конкуренция не говорят. Ако говорим за суровите крекери, конкуренция почти няма, тъй като Биостайл са първи на пазара. Разбира се, след време се появяват и други фирми, но Димитър смята, че това по-скоро нови разнообразие на пазара и привлича повече клиенти към този вид храни. "Ние сме разработили технологията и рецептите сами. Така е и при колегите, така че това не е конкуренция, това е разнообразние, защото продуктите са напълно различни.", казва Димитър. 

    здравословни храни Биостайл Biostyle сурови крекери CultureRAW

    Оценка на новината

    5.00