• Предстои да бъдат изградени инсталации за преработка на отпадъци в Разград

    Предстои да бъдат изградени инсталации за преработка на отпадъци в Разград

    Днес бе подписан договор за изграждане инсталации за преработка на отпадъци в Разград

    Предстои да бъдат изградени инсталации за преработка на отпадъци в Разград

    Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на Разград Валентин Василев в качеството си на представител на водещата община и кметовете на общините партньори - Исперих, Кубрат, Завет, Лозница, Самуил и Цар Калоян, подписаха днес договор за изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.
    По проекта ще се изградят инсталация за предварително третиране с капацитет 30 932 т годишно и компостираща инсталация с капацитет 4168 т годишно.
    Общата стойност на договора е 13 534 453 лв., от които 8 782 801 лв. безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда 2014-2020" и 4 751 652 лв. съфинансиране от страна на бенефициента по договора. Срокът за изпълнение на договора е 35 месеца.
    Основната цел на проекта е да се намали количеството депонирани отпадъци в общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците (РСУО) Разград. Тя ще се постигне чрез изграждане на инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на зелените битови отпадъци и предварително третиране на смесените битови отпадъци.
    Социално-икономическите ползи от изпълнението на проекта са насочени към подобряване на качеството на околната среда за жителите в седемте общини чрез намаляване на свързаните с депонирането на отпадъци вредни емисии; предоставяне на нов тип услуга относно отпадъците на жителите и бизнеса в общините. Ще бъдат разкрити и нови работни места, необходими за експлоатация на изградената инфраструктура.
    С този проект значително ще намалим депонирането на отпадъци и ще успеем да запазим сумите, които сега плащат нашите съграждани, е заявил при подписването на договора кметът на Разград Валентин Василев.
     

    България произведено в България бизнес новини преработка на отпадъци Разград

    Оценка на новината

    0