• Хомофобските и трансфобските престъпления остават почти напълно недокладвани в България през 2017

    Хомофобските и трансфобските престъпления остават почти напълно недокладвани в България през 2017

    Повечето инциденти с ЛГБТИ хора в България се случват в училище, а младитe гей мъже от големите градове са най-честите жертви на престъпления от омраза, сочи доклад на фондация GLAS

    Хомофобските и трансфобските престъпления остават почти напълно недокладвани в България през 2017

    Най-често срещаният тип инцидент, докладван от жертвите с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност в България са заплахите – 73%. Този тип инцидент се съобщава предимно от млади мъже на възраст от 15 до 24 години, които се самоопределят като гей и живеят в по-големите градове. Това сочат резултатите от доклад за анти–ЛГБТИ престъпления от омраза и инциденти в България през 2017 г., изготвен от фондация GLAS. Сред обществените места, където са регистрирани най-много заплахи, училището е на първо място (60%), следвано от дома (20%) и баровете (10%).                                                                                                                                 

    За физическо нападение съобщават 15% от всички жертви, всички от които са идентифицирани като мъже (80% с хомосексуална ориентация, а 20% с бисексуална). Шестдесет процента от жертвите на физическо насилие са от възрастовата група 25-34 години, а 40% са на възраст между 15 и 24 години.

    „Нито един от потърпевшите, които са попълнили онлайн доклада, не е съобщил за инцидентите в правозащитните органи. Жертвите на престъпления от омраза в България се чувстват неудобно да докладват пред полицията. Причините за това са основно две - не вярват, че сигналът им ще бъде взет насериозно и ефективно разследван, както и се опасяват от допълнителен тормоз от страна на полицейските служители“, сподели Симеон Василев, изпълнителен директор на фондация GLAS.

    Наказателният кодекс не включва сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяването на пола като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза – реч на омразата и други престъпления. Като следствие от това в редките случаи, в които хомофобски или трансфобски нападения са съобщавани и наказателно преследвани, заподозрените често биват обвинявани в деяния, извършени с „хулигански подбуди“.

    „Фактът, че престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ не са санкционирани от закона, е добре познат в общностите на ЛГБТИ хората. Неефективното и много бавно разследване на най-сериозните случаи, като убийството на Михаил Стоянов през 2008 г., обезкуражава жертвите на престъпления, свързани с омраза, да докладват и да търсят справедливост“, добави Симеон Василев.

    От фондация GLAS припомнят, че всеки станал жертва или свидетел, може да подаде сигнал чрез портала www.tolerantni.com

    Онлайн платформата събира информация за региона, мястото на атаката, пола, как се идентифицират жертвите по отношение на сексуалната ориентация или половата идентичност и възраст. Същите данни се събират за извършителя. Жертвите могат да останат анонимни, но могат и да посочат контакти, ако желаят. В полицейските участъци се регистрира пол на жертвата, но не сексуална ориентация, полова идентичност и самоопределение. Онлайн платформата позволява събирането на тази допълнителна информация. За уеб платформата tolerantni.com не е необходима регистрация; всеки може директно да попълни формуляра с информация за престъплението, без да се регистрира. От старта на онлайн портала през 2015 г. досега са събрани данни за над 200 случая на различни хомофобски престъпления от омраза.

    изследване фондация GLAS tolerantni.com

    Оценка на новината

    0