• Какво притежава един добър лидер?

    Какво притежава един добър лидер?

    „За да владеете себе си, използвайте главата си. За да владеете другите, използвайте сърцето си.”, казва Елинор Рузвелт.

    Какво притежава един добър лидер?

    За да владеете себе си, използвайте главата си. За да владеете другите, използвайте сърцето си.”, казва Елинор Рузвелт и това е най-добрият съвет, който може да се даде на един лидер. Зад всеки екип, зад всеки успешен продукт и бизнес, стои един добър лидер. Казваме лидер, а не шеф, защото разликата е огромна. Основната функция на лидера е да води, не да командва, да съветва, не да заповядва, да изслушва, а не да пренебрегва. А, ето какви принципи трябва да следвате, ако искате да бъдете лидер.

    1. Бъдете положително настроен
    Нещо не върви по план? Разбира се. Такива моменти винаги има. Вместо да се карате на екипа си и да прехвърляте вината върху тях, съберете служителите си и опитайте да решите проблема. Именно Вие трябва да мотивирате своя екип. Когато нещо е на пъ да се провали, успокойте ситуацията, вместо да я влошавате със скандали и забележки.

    2. Бъдетете честни
    Бизнесът страда най-много от лъжите. Избягвайте да го правите. Когато има проблем, независимо дали се отнася до клиент, до сътрудник или до служителите Ви – споделете го. Ако изгубите доверието на екипа си, значи вече не сте лидер. Това не е лесно и е двустранен процес. Ако Вие нямате доверие на своите служители, те също няма да имат доверие във Вас.

    3. Бъдете съпричастни
    Опитайте се да бъдете съпричастни с проблемите на своите служители. Ако разбирате това, което чувстват, ще реагирате по-адекватно и ще създадете връзка на доверие. Опитайте се да създадете приятелство, както между Вас и служителите Ви, така и между всички тях. Да работиш в приятелска атмосфера е много по-приятно и разкрива истинския потенциал на всички.

    4. Бъдете решителни
    Решителността е най-важното качество на един лидер. Всяко Ваше решение е важно и трябва да се стараете то да е обективно. Научете се да взимате бързи и адекватни решения, които да водят екипа в правилната посока. Премисляйте нещата и съумейте винаги да бъдете подготвени.

    Най-големите предприемачи в света се водят от едно правило – „Доволни служители – проспериращ бизнес”. Запомнете, че за да покаже всичко, на което е способен, Вашият екип трябва да се чувства на мястото си.

    лидер качества на добрия лидер какво притежава добрият лидер

    Оценка на новината

    0