• Успешни стратегии за управление на личните финанси

    Успешни стратегии за управление на личните финанси

    Кой от нас не си е дал обещание, което иска да изпълни през новата година?

    Успешни стратегии за управление на личните финанси

    Кой от нас не си е дал обещание, което иска да изпълни през новата година? В първите дни наистина сме много ентусиазирани да следваме целта, но по някое време плана просто ни се изплъзва. Ако сте си обещали тази година да не затъвате в дългове, да плащате сметките си навреме и освен това да спестите за ваканция, значи ние можем да предложим няколко успешни стратегии, чрез които в края на годината равносметката ще бъде положителна.

    1. Хиксове и нули
    Създайте си режим, който искате да следвате ежедневно и го запишете на бяла дъска или бял лист, който да закачите на стената. Всяка сутрин прочитайте написаното, а ако в края на деня сте изпълнили плана – запишете едно Х-че. В противен случай изтрийте всички хиксчета, записани преди това. Когато натрупате достатъчно Х-ове ще се мотивирате да продължавате да следвате плана, защото най-голямата мотивация, всъщност е собствения Ви труд.

    2. Ежедневие
    За да постигнете целта си лесно, разбийте я на по-краткосрочни задачи. Статистиките сочат, че колкото по-напред във времето е заложено нещо, толкова по-възможно е то да не се случи. Правете си план за всеки ден и отбелязвайте напредъка или изоставането си. Така ще бъдете по-мотивирани.

    3. Позволете си някои удоволствия
    Не е нужно да се затваряте у дома и да се лишавате от дребните удоволствия на живота. Вместо това потърсете алтернативни начини за забавление, които не изискват много средства. Ако това се превърне в навик или още по-добре – в предизвикателство, финансите Ви ще започнат да Ви се отблагодаряват.

    4. Дръжте целта близо
    Искате да спестявате за ваканция в Рио? Мотивирайте се. Сложете си снимка на статуята в Рио на десктопа, на екрана на смартфона или на бюрото, говорете с приятели за плановете си и въобще правете всичко, което Ви напомня за целта. Когато тази мисъл се установи в съзнанието Ви, всеки път, когато решите да изхарчите повече пари от необходимото, ума Ви ще Ви спре.

    5. Помощ от приятел
    Със сигурност имате приятел или роднина, който умее да харчи парите си разумно. Попитайте го за неговите стратегии. Споделете му своите планове и го помолете да Ви помогне. Така ще откриете нови начини за спестяване, за които не сте се сещали, а могат да бъдат от полза.

    спестяване на пари Лични финанси как да управляваме личните си финанси

    Оценка на новината

    0