• Как да се справим със стреса преди интервю за работа?

    Как да се справим със стреса преди интервю за работа?

    Интервюто за работа може да бъде много стресиращо и това чувство едва ли е непознато за повечето от нас.

    Как да се справим със стреса преди интервю за работа?

    Интервюто за работа може да бъде много стресиращо и това чувство едва ли е непознато за повечето от нас. Хората се притесняват дали ще бъдат правилно оценени, особено когато става въпрос за желана позиция в добра фирма. Най-често това се случва при по затворения тип хора, които трудно комуникират с група и се притесняват да говорят за себе си. Ако сте именно такъв човек, предлагаме да обърнете внимание на тези съвети, които могат да Ви накарат да се отпуснете и да не изпаднете в неловка ситуация, която допълнително да утежни интервюто.

    Преди да отидете на интервюто:

    Проучете добре компанията
    Това се отнася до всички кандидати. Да отидете на интервю и да попитате с какво се занимава компанията е проява на липса на интерес и Ви гарантира, че няма да получите работата. Освен това повечето работодатели задължително задават въпроса „Какво знаете за компанията и за дейността ни?” Този въпрос идва именно с тази цел – да отсее наистина заинтересованите кандидати за работа.

    Планирайте пътуването си
    Със сигурност не искате да закъснявате. Проучете как можете да стигнете до мястото и освен това преценете времето си така, че да стигнете поне 10 мин. по-рано. Така ще имате време да намерите залата. Ако все пак се случи така, че да закъснеете – обадете се на интервюиращия, за да го предупредите.

    Упражнявайте се
    Накарайте някой Ваш близък да проведе интервю с Вас като Ви зададе най-често задаваните въпроси. Така ще можете да прецените как да отговорите и ще се представите блестящо, когато дойде моментът.

    На самото интервю:

    Фокусирайте се
    Ясно е, че интровертите трудно общуват с група от хора. Ако интервюиращите са двама или трима, фокусирайте погледа си върху един от тях. След като отговорите на неговия въпрос, насочете погледа си към следващия. Очният контакт е важен, така че не го пренебрегвайте.

    Разкажете
    Разкажете подробно за своя опит и натрупаните знания. Добре е да споменете какво сте научили от предишната си позиция, но не говорете за недостъците на предишния си работодател. Това ще създаде впечатление, че ще направите същото ако след време решите да напуснете.

    Дайте си време
    Ако Ви зададат въпрос, на който Ви е трудно да отговорите не бързайте да дадете отговор, за да не кажете нещо, което не мислите. По-добре помолете за няколко секунди, за да формулирате мисълта си.

    Като цяло притеснението на интервю за работа няма да донесе нищо добро. Ако успеете да представите най-добрите си качества и да убедите, че притежавате достатъчно опит и знания, както и амбиция да научавате нови неща, то няма от какво да се притеснявате.

    интервю за работа интроверти полезни съвети за интервю за работа

    Оценка на новината

    0