• Спестявайте пари с метод "52" и няма да усетите финансова несигурност

    Спестявайте пари с метод "52" и няма да усетите финансова несигурност

    Всеки човек трябва да има заделени пари за „черни дни”.

    Спестявайте пари с метод "52" и няма да усетите финансова несигурност

    Всеки човек трябва да има заделени пари за „черни дни”. Понякога настъпват непредвидени ситуации, които могат да ни поставят в ситуация, изискваща да изтеглим кредит или да поискаме заем от семейство или приятели. Това не е добра тактика. Допълнителните вноски по един евентуален кредит утежняват семейния бюджет и от своя страна могат да доведат до по-задълбочени финансови проблеми.

    Да заделяш пари, обаче въобще не е лесно. Има един съвсем лесен метод, който може да бъде полезен при спестяването на пари. Това е методът „52”. Ето какво представлява той:

    Първо трябва да обясним от къде идва цифрата „52”. Толкова са седмиците в годината. Методът е изключително лесен. От Вас се изисква всяка седмица да отделяте толкова пари, колкото е поредният номер на седмицата.
    Ако започнете от първата седмица на януари, то през нея ще заделите 1 лв. Следващата седмица ще сложите в касичката 2 лв. и така до последната седмица, когато трябва да прибавите към спестяванията си 52 лв. В края на годината ще разполагате с близо 1400 лв. и то без това да е повлияло на бюджета Ви.

    Ако пък смятате, че през последната седмица на декември ще бъдете затруднени да отделите 52 лв. просто обърнете метода. Спестете 52 лв. през първата седмица на януари и само 1 лв. през последната седмица на декември.

    Това, което ще Ви посъветваме е да си вземете касичка, която трябва да счупите, за да извадите парите. Така няма да се изкушавате да ползвате спестяванията за дребни неща и в края на годината ще бъдете доволни от спестяванията. Друг вариант е да ползвате отделна спестовна сметка, но това ще добави и допълнителни такси за превод.

    Все пак този метод крие и рискове. С напредването на годината ще се наложи да отделяте по-големи финанси, затова препоръчваме да преорганизирате бюджета си така, че това да не Ви притеснява. Можете да включите и половинката в спестяването. Така в края на годината ще имате по-големи спестявания или ако за Вас ще бъде по-удобно можете да разделите „вноските” в касичката между двамата.

    спестявания как да спестим пари метод "52" метод за спестяване на пари

    Оценка на новината

    0