• 8 професии за любителите на книги

    8 професии за любителите на книги

    Има няколко професии, които ще Ви позволят да се заобиколите с литература, да четете всичко, което Ви се иска, а най-хубаво е, че ще Ви плащат за това.

    8 професии за любителите на книги

    Обичате ли да четете? Да се отпуснеш с книга в ръка след работния ден е неописуемо. Тези, които наистина обичат да четат, със сигурност поне веднъж са се чудили как да направят книгите част от своето ежедневие. Всъщност има няколко професии, които ще Ви позволят да се заобиколите с литература, да четете всичко, което Ви се иска, а най-хубаво е, че ще Ви плащат за това.

    Най-хубавото в това да работите с книги е, че не винаги Ви е нужна специална квалификация. В повечето случаи Ви е необходима известна доза знания и много, много желание. Ако сте решили да се насочите към книжните професии, ето няколко предложения от нас:

    1. Библиотекар
    Когато говорим за книжна професия първо се сещаме за библиотекар. Тази професия е свързана с много четене, а най-хубавото е, че можете да споделите вижданията и впечатленията си на другите читатели. Повечето библиотеки изискват висше образование на кандидата, но има и кратки курсове, които дават основни знания.

    2. Издател
    Всички най-нови книги са в ръцете Ви и сте длъжни да ги прочетете. Работата в издателска къща не е лесна. Тя изисква постоянна съсредоточеност и извънработни часове. Но ако сте запален читател ще Ви хареса. В България има много млади автори, чиито творби са на световно ниво. Именно издателите са връзката между тях и нас – обикновените читатели.

    3. Блогър
    Прочели сте книга, която е променила светогледа Ви и искате да разкажете на целия свят за нея? Да, на нас също ни се случва често. Започнете свой блог, където да споделяте своите впечатления от прочетените книги. Може да пишете за блога си в свободното си време. След време може да откриете начин и да печелите от него. За да се потопите в тази професия, трябва да четете тонове литература, новини и статии, за да бъдете винаги в крак с новите заглавия. Много читатели се доверяват на любимите си блогъри и влогъри преди да купят нова книга, така че – Вие диктувате модата.

    4. Агент
    Литературният агент има много отговорности. Той защитава правата на автора и урежда различни договори. Литературните агенции имат за цел да представляват чуждестранни автори. За съжаление в чужбина няма агенция, която да представлява българските автори. Освен това литературният агент е нагърбен със задачата да намери пазар на новото заглавие. Ако избете да бъдете литературен агент, подгответе за една много динамична кариера.

    5. Редактор
    Тази професия е трудна за достигане. Изисква много, много упорита работа и търпение. Но в крайна сметка този бранш се отблагодарява. Редакторите имат за цел да направят всеки един текст по-добър и по-привлекателен за читателя, така че това също е професия, която изисква много четене.

    6. Учител
    Трябва Ви завършено висше образование и малко търпение. Учебният план не може да се похвали с най-интересните заглавия, но пък можете да си основете литературен клуб с децата от класа и всяка седмица да дискутирате книга, която не е заложена в учебния план. Така ще запалите у тях любов към книгите.

    7. Писател
    Ако имате писателски талант, то не Ви трябва много обмисляне. Много автори споделят, че се вдъхновяват докато четат други романи. Изберете любимия си жанр, отпуснете се и изчакайте вдъхновението да дойде. Току виж първият Ви роман е бестселър.

    8. Предприемач
    Оставяме най-хубавото за накрая. Да притежаваш книжарница, в която са събрани всички книги, които са ти въздействали и всички, които искаш да прочетеш е безценно. Освен това имаш възможност да споделяш любовта към книгите с всеки, който прекрачи прага на книжарницата. А, да си предприемач е страхотно.
     

    задължителни книги за четене четене на книги професия читател професии за любителите на книги

    Оценка на новината

    5.00