• 5 урока за парите, които да преподадете на децата си

    5 урока за парите, които да преподадете на децата си

    Всеки родител иска детето му да израсне безгрижно и щастливо. Но и всеки родител иска да види как детето му се справя успешно в живота.

    5 урока за парите, които да преподадете на децата си

    Всеки родител иска детето му да израсне безгрижно и щастливо. Но и всеки родител иска да види как детето му се справя успешно в живота. А, за да се случи това у децата трябва да бъдат изграждани финансови навици още в ранна възраст. Не става въпрос за това да не угаждаме на всяка прищявка в магазина, а за малки съвети и уроци, които да се запечатат в детския мозък така, че да се превърнат в основни принципи.

    Представяме Ви няколко полезни урока, на които да научите децата си:

    1. Да правят разлика между „искам това” и „нуждая се от това”
    Това е един от най-важните уроци, които да преподадете на децата си, а и да внесете и в своята финансова култура. Следващият път, когато детето поиска нещо го попитайте дали наистина се нуждае от него и какво ще се случи ако не го получи. В някои случаи това упражнение трябва да се приложи и от родителите.

    2. Банкоматът не произвежда пари
    Едва ли има много родители, на които не им се е случвало поне веднъж да чуят репликата „Ако нямаш парички, поискай от машината”. Това се струва логично на детето, защото не знае на какъв принцип банкомата дава парички на мама и татко. Така че – обяснете го. Важно е детето да научи, че родителите му изкарват тези пари с труд, знания и умения и тяхното количество не е неизчерпаемо.

    3. Важно е да имат цел
    Този урок е най-лесен за научаване. Поставянето на цел, която може да бъде достигната с последователни действия е умение, което ще окаже влияние на целия живот на детето. Можете да създадете този навик като направите касичка, в която малчугана да пуска стотинки. Но нека това не бъде безцелно – поговорете си какво иска да направи с парите. След като установите каква е целта – действайте.

    4. Вие също следвате правила
    Всичко, което вие правите се отразява на детето. Ако затъвате често в дългове, то детето ще научи, че това е нормално и няма нищо лошо. Ако живеете, така че парите да Ви стигат и не се изкушавате да правите прибързани покупки, детето ще научи, че парите са ценни и не бива да се пилеят. Така че – Вие сте примерът, от който малчуганът ще се учи.

    5. Ти НЕ работиш за парите, парите работят за теб
    Да се върнем на касичката. Поиграйте на банка с детето. Определете лихва, която ще тече на спестяванията. Можете да определите лихвата така, че тя да расте пропорционално на спестяванията. Тоест – колкото повече пари попадат в касичката, толкова повече пари ще добавя банката. Така детето ще научи, че с малко повече упоритост и воля, парите ще започнат да работят за него.

    спестявания Лични финанси уроци по финанси за деца

    Оценка на новината

    0