• Как да бъдеш лидер, а не шеф?

    Как да бъдеш лидер, а не шеф?

    Шеф и лидер са две съвсем различни понятия. Да бъдеш лидер значи, да умееш да водиш в правилната посока и винаги да постигаш целта.

    Как да бъдеш лидер, а не шеф?

    Шеф и лидер са две съвсем различни понятия. Да бъдеш лидер значи, да умееш да водиш в правилната посока и винаги да постигаш целта. Зад всяко успешно начинание стои един добър лидер. А, как да станеш добър лидер? Ето 4 основни качества, които трябва да притежаваш.

    1. Оптимизъм
    Дори и най-лошата ситуация не бива да те кара да гледаш песимистично на нещата. Екипът ти трябва да вярва, че имаш решение на всеки проблем. Трябва да бъде ясно, че всяко едно начинание има своите трудности, затова когато настъпи тежка ситуация обсъди нещата със своя екип. Така ще затвърдите доверието един в друг.

    2. Съпричастност
    Това качество трябва да бъде част от всеки. Лидерът трябва да умее да разбира своя екип, да открие какво го мотивира, да усеща проблемите и да се поставя на мястото на всеки един член. Това ще затвърди, както доверието, така и лоялността.

    3. Честност
    Никога не лъжете екипа за ситуацията. Ако нещо не върви – споделете им го, ако са свършили нещо добре – похвалете ги. Ако излъжете веднъж, екипът никога повече няма да Ви има доверие, така че по-добре не се изкушавайте. Понякога гордостта няма място в бизнеса.

    4. Решителност
    Ако смятате, че пред Вас стои добра възможност – направете крачката. Един лидер не бива да бъде нерешителен. Нерешителността не създава авторитет и не буди уважение. Добрият лидер трябва да умее да взима бързи решения и да премисля нещата в крачка.

    лидер екип лидерство бизнес екип

    Оценка на новината

    0