• Три съвета за светло финансово бъдеще

    Три съвета за светло финансово бъдеще

    Често повтаряме, че финансовата грамотност е важна за изграждането на постижими цели и тяхното изпълнение.

    Три съвета за светло финансово бъдеще

    Често повтаряме, че финансовата грамотност е важна за изграждането на постижими цели и тяхното изпълнение. Ако не знаете как да управлявате наличните си средства е много по-вероятно да ги изгубите, отколкото да ги инвестирате и да спечелите от това. Предлагаме Ви 3 съвета за осигуряване на светло финансово бъдеще, които ще обогатят финансовата Ви грамотност.

    Издължете се
    Преди да започнете да спестявате и да осигурявате светлото си бъдеще е добре да изчистите всичките си налични дългове. Така ще успеете да спестявате парите, които досега сте давали за вноски по кредитите си. Освен това ако взимате малко над средната работна заплата, ще Ви бъде трудно да спестявате пари и едновременно с това да се издължавате на кредитори.

    Планирайте
    Поставете си конкретни цели и ще видите, че така ще Ви бъде много по-лесно да ги следвате. Когато спестяването е обвързано с нещо конкретно то се превръща в навик.

    Съобразете се с годините си
    Всеки от нас преминава през три финансови периода през живота си. Ето кои са те:

    „Уязвим“
    Този период обикновено е между 20 и 35 години. Обикновено в този период няма остатъчен доход, който да спестите и се притеснявате, че ще трябва да вземете заем при евентуален спешен случай. Все пак е добре в този период да се опитате да пестите „бели пари за черни дни“.

    „Спокоен“
    Това са годините около 40-те. Децата са почти финансово независими, печелите добре и Ви остават пари в края на месеца, които можете да внесете в пенсионен фонд или да спестите, защото сега е моментът да помислите как да финансирате старините си.

    „Неспокоен“
    Това е периода около 50-те години. Обикновено тогава децата вече са независими, печелите много по-добре, отколкото на 40 години и можете да пестите пари. Този период е неспокоен, защото обикновено тогава човек усеща симптоми на някои болести и често са нужни малко повече средства, за да се покриват здравословните нужди. Това е периодът, в който трябва да преразгледате дупките в пенсионния си план и да ги запълните.

    финанси спестявания финансово бъдеще пенсионен фонд

    Оценка на новината

    0